Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции към едномесечни дъна след ескалация на тревогите за икономическия растеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда европейските акции се намират под силен натиск от продажби към едномесечни дъна с оглед на засилващите се притеснения за глобалния икономически растеж. Повод за тези тревоги дават както слабите проучвания за промишлената активност в еврозоната, така и на аналогични проучвания в САЩ, показващи, че и американският индустриален сектор започва да страда все по-сериозно от търговската война с Китай и от забавянето на световната икономика.

Оставащата висока несигурност относно процеса на излизане на Великобритания от ЕС оказва допълнително негативно влияние върху инвеститорските настроения на стария континент.

Снощи пазарът на акции на Уолстрийт беше разтърсен сериозно от изненадващо слабо проучване на ISM, показващо влошаване на американската промишлена активност през септември до 10-годишно дъно (най-ниско ниво от края на голямата рецесия 2007-2009 година).

Индексът на сините чипове DJIA се понижи с 343 пункта (спад с 1,28%), широкият индекс S&P500 - с 1,23% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,13%.

Азиатските борси последваха слабото представяне на Уолстрийт, като японският индекс Nikkei приключи днешната търговия с понижение от 0,49%, индексът Hang Seng - с 0,19%, а южнокорейският индекс Kospi загуби 1,95% от стойността си отчасти като реакция и на новината за изстрелването на две нови севернокорейски балистични ракети в посока към Японско море. Борсите в Китай остават затворени до края на седмицата във връзка с 70-годишнината от комунистическото управление на страната.

Търговията на стария континент също започна със сериозни понижения на основните европейски фондови индекси към едномесечни дъна.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,36% към 382,50 пункта, достигайки най-ниско ниво от 4-ти септември насам, след като и във вторник индексът загуби 1,3% от стойността си. Така само в рамките на първите две октомврийски сесии на търговия индексът Stoxx Europe вече заличава своето покачване а с 2% в рамките на третото тримесечие.

Според последни данни на компанията Refinitiv, европейските компании са на път да отбележат най-слабите финансови резултати от три години насам в рамките на отминалото тримесечие. Очакванията са, че включените в индекса Stoxx Europe компании ще отчетат спад с 2,2% на печалбата за акция (EPS) през третото тримесечие, което би представлявало най-сериозното понижение от третото тримесечие на 2016-а година. Очаква се и намаляване на техните приходи с 0,3%, което може да се окаже първото тримесечно понижение от началото на 2018-а година насам.

Германският фондов индекс DAX30 се понижава по време на търговията в сряда с 1,25% след вчерашен спад с 1,3%, като допълнително негативно влияние на борсата във Франкфурт оказват и силно занижените икономически прогнози на петте водещи немски института.

Френският фондов индекс CAC40 губи 1,6% от стойността си, задълбочавайки вчерашния си спад с 1,4%.

Най-солидно понижение от 1,7% отчита британският фондов индекс FTSE100 с оглед на подновени притеснения около процеса на Брекзит преди очакваното след около час (към 14:00ч.) изказване на премира Борис Джонсън пред конференцията на Консервативната партия, в което той може би ще представи и последните правителствени предложения за споразумение с ЕС.

Фючърсите на американските фондови индекси също остават на червена територия преди началото на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с около 160 пункта (спад с 0,61%), на S&P500 - с 0,6% и на Nadaq100 - с 0,73%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени