Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов поиска от главния прокурор Цацаров информация за работата на Гешев

Иван Гешев заяви, че не се притеснява от работата си

| обновено на 03.10.19 в 14:59
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска с писмо от главния прокурор Сотир Цацаров информация за качеството на работата на единствения номиниран за следващ обвинител номер едно Иван Гешев.

Копие от писмото е изпратено до една от комисиите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и до ръководителите на Софийската градска и Специализираната прокуратура.

Панов смята, че за обективна преценка на професионалните и делови качества на Иван Гешев са нужни непосредствени впечатления от нивото на правните познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му. Това, пише той до Цацаров, не може да стане само през статистика за обема на неговата работа, а е необходимо да се видят изготвените от Гешев актове като редови обвинител, преминали през редовен инстационен съдебен контрол.

Според Съдия номер едно важни за преценката на качествата на Иван Гешев са и конкретни актове от времето, през което той ръководеше спецпрокуратурата.

С уговорката, че не е запознат с искането на председателя на Върховния касационен съд, Иван Гешев заяви, че не се притеснява от работата си, защото след негови разследвания са били осъдени 233 лица.

„През годините мислех, че той (Лозан Панов - бел.ред.) има фиксация в г-н Цацаров. Сега започвам да си мисля, че той има фиксация в длъжността главен прокурор, а защо - трябва да питате него. Аз имам приятели съдии, уважавам съда и никога не съм си позволявал да коментирам, по никакъв начин, нито съдебни решения, нито съда – изцяло. Но виждам, че това не е подход, възприет от други лица от съдебната власт“, каза той. 

За заместника на Сотир Цацаров броят на осъдените лица отразява качеството. Затова и той видя друга мотивация в искането на председателя на Върховния касационен съд. Според Гешев напрежението около процедурата за избор на нов главен прокурор не било заради  безлтернативността на номинацията му, защото такова напрежение нямало преди 14 година, когато за ключовия съдебен пост беше издигнат само Борис Велчев, но пък имало седем години по-късно, когато Сотир Цацаров се бореше за поста с още двама магистрати:

"Малък кръг, политически, явно и някои магистрати, не харесва прокуратурата. Който и да е човек, извън този кръг, и бъде номиниран за главен прокурор, независимо дали съм аз, или някой друг, дали един, или двама, или трима, реакцията ще е същата - компромати в медиите, доноси до Европейската комисия, обикаляне в цяла Европа и участие в различни форуми, плюене на българската държава", каза Иван Гешев и се самоцитира, че е предупредил за това, което се случва около процедурата за избор на обвинител номер едно, още когато се е включил в нея. 

Изборът за нов главен прокурор е насрочен за 24 октомври и в него участват всичките 25 съдебни кадровици, сред които е и самият Лозан Панов.

Обобщение на темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна