Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задънена улица в преговорите за правителство в Израел

Снимка: БГНЕС

Израелският парламент полага днес клетва без новосформирано правителство, след като изборите без ясен победител оставиха премиераБенямин Нетаняху да се бори да удължи дългогодишния си престой на поста, предаде АФП.

Избраните членове на Кнесета на изборите на 17 септември се заклеват днес следобед на церемония, помрачена от задънената улица в преговорите за управляваща коалиция.

Застоят дори повдига риск мандатът на новия парламент да бъде изключително кратък и да има нови избори.

Те ще бъдат трети в рамките на година, след като вотът през април също приключи без ясен фаворит и Нетаняху бе успя да сформира съюз.

Премиерът е в още по-тежка позиция днес и бе принуден да предложи правителство на националното на основния си съперник Бени Ганц и неговия центристки алианс „Синьо и бяло“.

В същото време адвокатите на Нетаняху се борят да парират обвинения в корупция срещу премиера на 4-дневно закрито слушане, което започна в главната прокуратура в сряда.

Засега усилията му за кабинет с Ганц се провалят, а днес сутринта Нетаняху се срещна с бившия военен министър Авигдор Либерман, чиято националистическа партия „Наш дом Израел“ най-вероятно ще се окаже ключ към ново правителство.

Досега Либерман е отказвал да подкрепи Нетаняху или Ганц, но е призовава за кабинет на националното единство между трите партии.

Дясната партия на Нетаняху „Ликуд“ заяви, че срещата е приключила без пробив, а Либерман по-късно пак каза, че иска 3-партийно правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна