Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва петото юбилейно издание на "Синелибри"

Снимка: Архив

Петото юбилейно издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ започва днес. Откриването е тази вечер в зала 1 на НДК с прожекцията на най-новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин“, посветен на аферата Драйфус.

Кристоф Ламбер е председател на журито тази година, а Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.

55 филма, 15 гости, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления и две големи церемонии в зала 1 на НДК. Така в цифри звучи петото издание на „Синелибри“ - единствения фестивал, в рамките на който на голям екран се показват филми, направени по книги.

„Тази година имаме представители от Япония през Латинска Америка, Европа, САЩ, Азия. Имаме късометражно кино, имаме много големи световни продукции, които идват директно от фестивала от Венеция и от фестивала от Торонто, т.е. това ще са първи излъчвания за света на тези филми. Като например фирма на Роман Полански, с който ще открием фестивала - голяма продукция. Филм, който във Венеция взе две големи награди - тази на критиката и тази на журито или най-ценните награди на фестивала“, обясни директорът на „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн.

„Синелибри“ ще продължи до 20 октомври, а цените на билетите са между 12 и 15 лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна