Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзотворен газ срещу демонстранти с маски в Хонконг

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в Хонконг.
Снимка: БТА

Десетки хиляди протестиращи с маски на лицата излязоха отново по улиците на Хонконг. Полицията използва сълзотворен газ срещу тях.

Полицията се готви за още антиправителствени протести по-късно днес. Властите се опасяват от повторение на бунтовете в петък през нощта, довели до затваряне на финансовия център на града.

Транспортният оператор в Хонконг възобнови услугите на метрото тази сутрин, но някои станции остават затворени заради „сериозен вандализъм“, съобщава Би Би Си. Движението на влаковете ще спре в 21.00 часа - три часа по-рано от обичайното.

Междувременно продемократични законодатели се опитват да отменят закон, който забранява на протестиращите да носят маски. Според тях, мярката е неконституционна.

Главният администратор на Хонконг Кери Лам въведе забраната, съгласно закон от колониалната ера. В събота тя защити решението си да използва извънредните правомощия, за да възстанови реда. Хонконг преживява „много тъмна нощ“ на „изключително насилие“, каза Лам.

Безредиците в бившата британска колония започнаха през юни, предизвикани от предложения за екстрадиране на заподозрени престъпници в континентален Китай. Проектозаконът беше прекратен, но протестите прераснаха в продемократични и демонстрации срещу полицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна