Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай иска частична търговска сделка сега, а впоследствие всеобхватно споразумение

Китай желае скоро да постигне частична търговска сделка със САЩ, като се надява да обсъди сключването на пълно търговско споразумение догодина, съобщи в понеделник телевизия Fox Business, позовавайки се на китайското Министерство на търговията.

Според информацията, Пекин е готов да постигне споразумение относно "части от преговорите, по които двете страни са постигнали съгласие" и след това "да се определи график за по-трудните и спорни въпроси, които да бъдат разработени през следващата година".

В същото време обаче Министерство на търговията на Китай е подчертало, че това, което не стои на масата на преговори и никога няма да бъде, са промени в китайските закони за защита на интелектуалната собственост. От Министерството на търговията все пак посочиха пред Fox Business, че китайците ще се заемат с проблема, свързан с кражбите на интелектуална собственост чрез административни разпоредби.

Преди разговорите на високо равнище между двете страни към края на работната седмица, агенция Блумбърг пък съобщи, че Китай е "неохотен" да приеме всеобхватно търговско споразумение и желае да се "стеснят" темите, които ще се обсъждат.

Информацията на Fox Business сякаш увеличава вероятността за търговска сделка, като трябва да се има предвид, че американският президент Доналд Тръмп заяви неотдавна, че може да е готов да разгледа едно временно споразумение, но неговата основна позиция е, че или трябва да има голяма сделка, или въобще да няма споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна