Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в Израел в следващите 48 часа

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел предприе удари на ливанска територия, откъдето групировката "Хизбула" твърди, че е осъществила успешна атака по израелски цели.

"Хизбула" твърди, че тази нощ е изстреляла над 320 ракети "Катюша" по израелски военни цели. Групировката смята това за тотално успешна първа фаза на атаката в отговор на убийството на високопоставен командир в Бейрут миналия месец. Съобщенията на подкрепяната от Иран групировка бяха публикувани след като от Тел Авив анонсираха, че са започнали превантивни удари на ливанска територия.

""Хизбула" подготвя осъществяването на мащабна атака по Израел от места непосредствено до домовете на цивилни в Южен Ливан, като така застрашава живота на тези ливански цивилни. Предупредихме хората в районите, където действа "Хизбула" да се евакуират незабавно. Продължаващата агресия на "Хизбула" може да въвлече народите на Ливан, Израел и целия регион в поширока ескалация", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

По-късно израелските военни съобщиха, че с над 100 самолета са унищожили хиляди ракетни установки в Южен Ливан. Военният министър Йоав Галант обяви 48-часово извънредно положение, което да позволи отцепването на определени райони и евакуацията на хора при нужда.

Съединените щати най големият доставчик на оръжия за Тел Авив обявиха, че няма да спрат да подкрепят правото на Израел да се защитава.

Новата ескалация на напрежението между Израел и подкрепяна от Иран групировка възобнови и притесненията от пълномащабна война в Близкия изток. Ударите съвпадат и с определен като ключов момент в преговорите за примирие в газа, които се провеждат в Кайро.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна