Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хонконг може да поиска помощ от Китай за справяне с протестите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Критикуваната от демонстранти лидерка на Хонконг Кари Лам заяви днес, че китайска намеса за прекратяване на продължаващите от месеци протести е възможна след седмицата на насилие, която парализира града, предаде АФП.

Финансовият хъб е в плен на демонстрации от 4 месеца, а миналия уикенд голяма част от него бе блокирана, след като маскирани недоволни жители излязоха на улиците в нарушение на спорната забрана за носене на маски.

Решението на Лам миналия петък да наложи тази забрана предизвика сериозни сцени на насилие, като най-крайните демонстранти изпочупиха метростанции, магазини с връзки с континентален Китай, запалиха огньове и блокираха пътища.

Хонконг бе буквално блокиран през последните 3 дни от седмицата, като мнозинството от спирките на метрото не работеха. 13 от повредените станции бяха затворени и днес.

Операторът на метрото, което превозва 4 млн. души дневно, обяви, че то ще прекрати работа в 20 часа – с пет часа по-рано.

Лам заяви пред репортери, че вярва, че градските власти могат да се справят с безпрецедентните проблеми, но Китай може да бъде извикан, ако ситуацията стане „твърде лоша“.

„Позицията на Пекин е именно, че Хонконг трябва да се справи сам с проблема“, допълни тя.

Протестите избухнаха преди месеци заради закон за екстрадиция на заподозрени в континентален Китай. Впоследствие законопроектът бе оттеглен, но демонстрациите прераснаха в искания за повече демокрация. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени