Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Михаил Иванов: Лозунгът за норвежците е несъстоятелен

Психозата в Сливен - кой я подклажда и как я използва

Деян Колев: Институциите да вземат спешни мерки

| обновено на 08.10.19 в 17:03
4
Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си.
Снимка: Стоян Радев

„В момента отново създаваме истерия в обществото. Лозунгът за норвежците е несъстоятелен и настоявам тези, които го издигат, да престанат да го правят“. Това коментира пред БНР доц. Михаил Иванов - експерт по междуетнически отношения.

Той коментира случая от вчера, при който родители от Сливен и Ямбол масово прибраха децата си от училище заради слух за отвеждане на деца от социални служители:

„Тук се отразяват едни крайно неблагоприятни процеси, които са многопластови. Цялата тази история, която е свързана с психоза, която довежда до това родителите да си вземат децата от училище, е резултат от много фактори. Първото нещо, което веднага идва на човек на ум, е, че се намираме в предизборна ситуация, че става дума за местни избори, където тези неща имат значение и как ще гласуват ромите не е без значение“.

Страх от норвежците

Страхът, че ще дойдат норвежците, е завладял не малки слоеве от обществото, подчерта доц. Иванов в предаването „Нещо повече“ и обясни:

„Трябва да знаем, че вече има нагласа сред ромите в махалите. В центъра на тази нагласа е едно друго противоречие и това е противоречието, което възникна в резултат на неприетата Стратегия за детето. Нашето общество стана свидетел на какви ли не небивалици по отношение на тази Стратегия – небивалици като интерпретация“.

Норвежкият модел се изопачава

Според него норвежкият модел се изопачава и нещата се пресилват.

От друга страна срещаме и друга тенденция – на безпрекословните защитници на Стратегията в този ѝ вид, в който е предложена, подчерта доц. Иванов. Според него и тук се отива в крайност. Той смята, че Стратегия за детето трябва да се доработи и да се посочи ясно къде и какво е семейство:

„Текстът в проекта на Стратегията не предвиждаше децата да бъдат взимани от родителите им, извън досега съществуващата практика. Тази Стратегия е спряна, но това създава и вакуум, защото ние Стратегия за детето нямаме, но нямаме и политика за детето, нямаме и политика за семейството. Това особено много трябва да ни тревожи. Семейството е в криза и то трябва да бъде подкрепено“.

Слуховете в гетата

Доц. Михаил Иванов посочи и друг проблем – този на гетата. По думите му на тези места много лесно се разпространяват такива слухове:

„Изключително безотговорно е да се злоупотребява с това. Рушат се техните чувства, тяхното уважение към училището, създава се недоверие към училището, към властта, към Общината“.

„В обществата, където няма ясна прозрачност на посланията, където нещата се решават в тесни кръгове, хората започват да вярват на слухове. Това е тревожен сигнал за нашето общество“, каза в заключение експертът.

 Заплаха за националната сигурност

Институциите трябва да вземат спешни мерки, смята Деян Колев – изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог "Амалипе".

„Досега МОН и МТСП не защитиха Стратегията за закрила на детето. Те дори се отдръпнаха от нея. Никой не говореше публично, че това са слухове. Трябва да се намесят тези институции, включително да се намеси ДАНС, полиция, защото това, което се случва, е вид заплаха за националната сигурност“, коментира той в предаването "Нещо повече".

По думите му нещата са започнали още от четвъртък. Тогава родители в няколко града бяха подплашени от посланията, че промени в Закона за закрила на детето ще водят до това – социални работници да вземат децата на бедни семейства, на семейства без брак и др., посочи Колев и обясни:

„Тези послания ги отправяха групите, които от началото на тази година се противопоставят на приемането на Стратегия за закрила на детето, миналата година – на Истанбулската конвенция. Успяха да насадят един страх в обществото, че държавата, едва ли не,  иска да взема децата и да ги праща в Норвегия и т.н.“.

Част от пасторите допринесоха за психозата

Колев не отрече, че част от пасторите са допринесли за психозата. По думите му обаче не навсякъде родителите са се поддали на слуховете.

Карбовски: Има единични случаи, в които социалните правят нередни неща

Журналистът Мартин Карбовски допусна, че новините, предизвикали паниката, не са фалшиви.

„Истерията дойде от идеята, че някой идва в училище и ти взима детето. За съжаление, това, което видяхме и ни разказаха всички, е, че едното дете в село Балша е взето от училището. Фактологически това е така“, посочи той. По думите му има единични случаи, в които социалните правят нередни неща.

Журналистът се обърна към хората, взели децата си от училище заради слуховете: „Това не е правилно. Няма да ви помогне и не бива да се истеризира“.

Мартин Карбовски е категоричен: „Трябва да кажат защо влизат в къщите, как влизат в къщите и по какви причини се отнема дете“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна