Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Кучер с премиера на новия си роман "Нощ"

След успеха на първия ѝ роман "Дом", Камелия Кучер ще представи на читателите втората си книга "Нощ". Премиерата е в четвъртък, 10 октомври, от 18.30 в хотел "Арена ди Сердика". Историята на новата книга е за израстването и отношенията в едно разкъсано общество по време на Втората световна война.

Предпремиерното представяне на "Нощ" събра журналисти, литературни блогъри и някои от по-нетърпеливите читатели на авторката.

Кучер призна, че подготовката на романа ѝ е отнела около година:

"Историята се развива в Рим по времето на Втората световна война. Става въпрос за детство по време на война. Една част от историята се случва и в Умбрия през 90-те години. "Нощ" не е военна книга, но неизменно тази атмосфера се усеща - на войната като лице".

Кучер признава, че от 15-годишна се интересува от фактите около Втората световна война и затова е преценила, че това ще бъде интересна сцена за развитие на новия ѝ сюжет.

Краткото заглавие на книгата крие голям и трагичен смисъл. Вдъхновено е от директивата на Хитлер "Нощ и мъгла".

За журналиста Пепа Йорданова втората книга е много важна за един автор, а Кучер е надскочила първия си роман и е "поставила съвременната българската литература там, където ѝ е мястото – сред най-добрата европейска литература".

"Нощ" разказва история за любов, за загуба, за прошка и за търсене на щастието насред отломките в един от най-жестоките периоди в световната история.

Репортаж за книгата "Нощ" можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна