Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Провал на пленарното заседание заради липса на кворум

Снимка: БГНЕС

Пленарното заседание на парламента се провали заради липса на кворум.

След два неуспешни опита за регистрация заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов прекрати заседанието. Следващите две седмици парламентът ще бъде в предизборна ваканция.

При първия опит за събиране на кворум в пленарната зала се регистрираха 106 народни представители. 15 минути по-късно беше направен и втори опит, при който системата отчете 112 депутати в залата от необходимия за началото на работата на парламента минимум 121.

"Нямаме кворум, колеги, не мога да открия заседанието", обяви заместник-председателят на НС Емил Христов.

В пленарната зала отсъства почти цялата група на ДПС и голяма част от депутатите на ПГ на ГЕРБ и "БСП за България".

Неработният ден на депутатите осуети удължаването на срока за работа на временната комисия, която проучва обстоятелствата около хакерската атака в приходната агенция. Провали се и парламентарният контрол, в който премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря на питане на лидера на социалистите Корнелия Нинова за политиката на правителството за приемане на страната ни в Шенген.

Последно пленарно заседание преди местните избори

Днешното пленарно заседание е последното преди местните избори. Парламентът излиза в предизборна ваканция и няма да заседава в периода от 16 до 25 октомври включително, като за този период ще се провеждат само заседания на парламентарните комисии.

Първото заседание на НС след местните избори ще е на 30 октомври, сряда.

Депутатите коментират

Липсата на кворум за започване на пленарното заседание бе коментирано от депутатите в кулоарите на парламента.

Юлиян Ангелов от "Обединени патриоти" заяви, че участие в предизборната кампания е една от причините депутатите да не са на работните си места. Той не отрече, че са възможни договорки за случилото се днес:

"Видях, че в групата на "Обединени патриоти" извън тези, които са по извинителни причини, всички останали бяха вътре в групата и са се регистрирали, така че въпросите ги задавайте към другите парламентарни групи. Нашата парламентарна група има шест човека, кандидати за кметове на общини, които са извинени от ръководството на НС и ги няма втора седмица, така че всички останали сме били тук. Защото забелязах не само в ГЕРБ и в други, а и БСП бяха наполовина в НС, така че те могат да си отговорят на тези въпроси. Трудно ми е да повярвам, че може да има някаква договорка между БСП и ГЕРБ. Може да се е получило и с оглед на това, че все пак кампанията е напреднала и отсъстват доста от колегите. За нас това не е нормално и затова ние сме се регистрирали. Мога да кажа, че с нас никой не е водил разговори за такива договорки, това мога да го потвърдя със сигурност".

Боряна Георгиева от "Воля" заяви, че мястото на депутатите е в пленарната зала:

"Защо нямаше кворум, аз не мога да ви кажа, но нашата позиция е една и съща и винаги е била една и съща по този въпрос. Ние сме избрани като народни представители, за да работим в тази сграда, а не за да отсъстваме от нея. Жалко е, че има подобни ситуации, че сме свидетели на тях. От нашата група може би пет човека отсъстват, а имаме и хора, които са извън страната“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи днешното поведение като страх на премиера Борисов да отговаря на въпросите на опозицията:

"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че петъчният ден е денят на опозицията и тя също носи отговорност за осигуряване на кворум в пленарната зала. На казаното от лидера на БСП Корнелия Нинова, че премиерът се страхува от въпросите на социалистите, Дариткова отговори:

„Премиерът Борисов преди около 2 седмици беше тук и отговаряше на въпрос на опозицията. Председателят на „БСП за България“ избяга същия ден от парламентарния контрол и не дойде да зададе своя въпрос на премиера. Сами може да направите изводи“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020