Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паундът продължава да поскъпва много силно с оглед надеждите за Брекзит сделка

Британската лира продължава да поскъпва много силно спрямо еврото и долара за втори пореден ден на търговия на фона на серия информации, които увеличават инвеститорските надежди, че в крайна сметка ще се стигне до Брекзит сделка преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31-ви октомври.

Повод за надеждите за постигане на пробив в преговорите между Лондон и Брюксел даде вчерашната среща на британския премиер Борис Джонсън с ирландския му колега Лео Варадкар.

Днешните изказвания на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, последвани от изявлението на главния европейски преговарящ Мишел Барние след неговата среща с британския Брекзит преговарящ Стивън Баркли също допринасят за засилващия се оптимизъм, че Обединеното кралство и ЕС ще успеят да се споразумеят преди крайната на развода на 31-ви октомври.

Последната новина, че Мишел Барние е получил зелена светлина от 27-те страни-членки на ЕС да започне "интензивни" ("тунелни“ ?) преговори с Великобритания, провокира допълнителен инвеститорски интерес към британската валута.

След вчерашен ръст с 1,8%, днес британската лира поскъпва с нови 1,7% към тримесечен връх около 1,2680 щатски долара. В същото време еврото поевтинява с 1,25%, тъгувайки се в 5-месечно дъно около 0,8720 паунда.

Рязкото поскъпване на лирата стерлинг обаче се отразява негативно на британския фондов индекс FTSE100 с оглед на факта, че в него влизат мултинационални компании с голям бизнес извън Обединеното кралство. Индексът FTSE100 нараства скромно с 0,36% на фона на доста по-доброто представяне на останалите европейски борси, дължащо се на инвеститорски оптимизъм за успешни търговски преговори САЩ-Китай. Така например немският индекс DAX 30 нараства по същото време с над 2%, френският CAC 40 - с 1,15%, а обшият Stoxx Europe 600 - с 1,56%.

Но надеждите за постигане на Брекзит сделка се отразяват позитивно на акциите на британските банки, строителни компании и търговци на дребно, като да поскъпват в рамките на днешната търговия с между 4% и 6%.

Графики паунд/долар и паунд/евро
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна