Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние определи като конструктивна срещата си с британския Брезкит преговарящ Баркли

ЕС даде зелена светлина на Барние за по-интензивни преговори с Великобритания

Поредна среща на Брекзит преговарящите Стивън Баркли и Мишел Барние в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният Брекзит преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние определи днешната си среща с министъра за Брекзит на Обединеното кралство Стивън Баркли като "конструктивна". Подобно изявление след срещата направи и Баркли.

Мишел Барние също така каза, че и двете страни трябва да бъдат предпазливи и непоколебими в Брекзит преговорите, като сравни излизането на Великобритания от ЕС с "изкачването на планина". И двамата преговарящи обаче не предоставиха повече подробности за тяхната среща в петък.

Междувременно Ройтерс и британския вестник "Гардиън" съобщиха, че Мишел Барние е получил зелена светлина от 27-те страни-членки на ЕС да започне "интензивни" ("тунелни“ ?) преговори с Великобритания. "Тунелните преговори" са предвидени да се проведат преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица.

По-рано днес президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще обяви на предстояща Европейска среща на върха, че няма възможност за Брекзит сделка, ако днес британският премиер Борис Джонсън не предложи работещо предложение, но същевременно отбеляза за наличието на "обещаващи знаци" от вчерашните преговори между Джонсън и ирландския премиер Лео Варадкар.

От своя страна Лео Варадкар беше цитиран да казва, че очаква Великобритания да направи по-детайлни предложения. Когато беше попитан за хода на Брекзит преговорите, той отговори: "Колкото по-малко се казва, толкова по-добре". Той добави: "Възможно е сега разговорите да влязат в "тунела".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени