Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: Възможна е Брекзит сделка, но няма гаранция за успех, тъй като времето на практика изтича

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в петък, че последният кръг от провежданите Брекзит преговори не гарантира успех, тъй като времето "на практика изтича", но въпреки това трябва да се използва дори и най-малкият шанс, за да се опита постигане на споразумение преди 31-ви октомври.

"Получих обещаващи сигнали от ирландския премиер, че споразумението все още е възможно. В момента се водят технически разговори в Брюксел", посочи Туск по време на свое посещение в Никозия, Кипър, предаде Ройтерс.

"Разбира се, че няма гаранция за успех, тъй като времето на практика изтича. Но трябва да се използва и най-малкият шанс", отбеляза той.

Доналд Туск също така посочи, че преди това е казал на британския премиер Борис Джонсън, че ако до петък, 11-ти октомври, от Лондон не дойде приложимо решение, той ще обяви още същия ден, че е почти невъзможно постигането на сделка на предстоящата среща на върха на 17-и и 18-и октомври на лидерите от Европейския съюз.

Той обаче каза, че е получил положителни сигнали от ирландския премиер Лео Варадкар, че сделката е "все още възможна", след като в четвъртък Варадкар се срещна с Джонсън и двамата излязоха с обща позитивна декларация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна