Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Ясен Гюзелев в галерия „Арте“

БНР Новини

Галерия „Арте“ представя илюстрации на Ясен Гюзелев по книгите на Жул Верн и Пушкин.

Могат да се видят оригиналните творби към последната му работа по „Пътешествие до центъра на земята“ на Жул Верн. Преди броени дни за именно за тези илюстрации Гюзелев получи награда в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“ на конкурса Book Image, част от 32-рия Московски международен панаир на книгата.

Творбите на художника към Жул Верн са прецизни и изящни и ни въвличат с документална и научна прецизност във фантастичната визия на Жул Верн. В тези творби авторът пресъздава повече природа, повече цветност и разнообразие на персонажите. На моменти цветовете са избледнели, за да ни напомнят за отминали, фантастични времена, за несъществуващи твари и преживявания дълбоко под земята.

Другата част от експозицията са илюстрациите му към „Дама пика“ там колоритът е приглушен и монохромен, за да се постигне усещане за времето, в което се развива действието, а също за достоверност на епохата.

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, реалистичните школи от 19 век, Прерафаелите и Сецесиона. В същото време творбите му са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно.

Уменията му са оценени и творчеството му е търсено от много издателства и читатели по света. Високото признание на изкуството на Ясен Гюзелев се допълва и от многото награди: от  Болоня, Радио Бремен, от Американския институт за графични изкуства и други.
Посетителите в галерия „Арте“ до 26 октомври могат да си закупят изданието с илюстрации към „Дама пика“, с автограф от художника.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна