Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският премиер Ли Къцян: Натискът върху нашата икономика се увеличава

Ли Къцян, премиер на Китай
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Китай Ли Къцян заяви, че натискът върху втората по големина икономика в света се увеличава и добави, че страната му ще поддържа разумен диапазон от икономически операции, съобщават китайските медии в понеделник.

Той също така каза, че Китай ще използва добре антицикличните корекции, за да се справи със съществуващия натиск.

По-късно тази седмица (в петък) Китай ще публикува своя доклад за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, като днешното изказване на премиера може да доведе до притеснения за по-силно забавяне на икономическия растеж спрямо настоящите прогнози за повишение на БВП с 6,1% след повишение с 6,2% през второто тримесечие.

Коментарите на Ли Къцян идват след информации, че управляващите в Пекин желаят да проведат повече преговори, преди да одобрят официално "първата фаза" от търговското споразумение със САЩ, договорена в края на миналата седмица.

Китайски медии съобщават, че Пекин желае да изпрати делегация за финализиране на разписаното споразумение, което може да бъде подписано на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили през следващия месец.

Освен това Китай иска президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да се откаже от плановете за увеличаване на тарифите върху китайски стоки през декември, заявиха близки до въпроса лица пред агенция Блумбърг.

През уикенда Доналд Тръмп твърдеше, че Китай е започнал да изпълнява условия от това, което той определи като "най-великата и най-голямата“ сделка, още преди официалното приемане на постигнатото в петък споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна