Eмисия новини
от 13.00 часа

Има ли шанс България за завода на „Фолксваген“

Снимка: БГНЕС

Развитието на ситуацията със завода на „Фолксваген“ показва колко деликатни са подобни решени и колко комплексни са факторите, влияещи върху вземането им, коментира пред БНР Калоян Желев, експерт от автомобилния бранш.

„Това е поредното доказателство, че нищо не е решено, докато не е решено наистина“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според експерта вместо подобряване на българската оферта към „Фолксваген“, е нужно подобряване на макроикономическата ни среда: „Това е най-доброто, което можем да направим, за да бъде привлекателна дестинация за такъв стратегически инвеститор като „Фолксваген“. За тях поредното отлагане на решението е много неприятна новина, защото те имат нужда от този завод и за тях това са пропуснати ползи. Но те нямат интерес и да прибързват“.

Според Желев проблемът на нашата макроикономическа среда е, че „сме малки, бедни с неподходяща демография и се недобре развити фундаментални обществени системи“.

„Няма как да сме толкова зле в едно отношение и да сме отличници в друго – съдовете са скачени“, посочи той и допълни, че България има репутационен проблем.

„Ако ние имахме качествата на инвестиционна дестинация, щяхме да бъде първият и очевиден избор“, изтъкна експертът, според когото България е участвала в преговорите, за да бъде конкуренция на очевидния фаворит довчера – Турция.

„Участваме в преговорния процес, само за да има по-голям брой участници“, каза Калоян Желев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от