Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска компания нае един от Соломоновите острови

О-в Тулаги
Снимка: "Уикипедия"

Китайска компания подписа споразумение да наеме цял остров от Соломоновските острови, ден след като Пекин „нае“ тихоокеанската нация за свой съюзник в стратегическия регион, сочат документи, достъп до които е получила АФП.

Изтеклите документи показват, че Централната провинция на островите е сключила „споразумение за стратегическо сътрудничество“ за о-в Тулаги, който има естествено дълбоководно пристанище с фирмата „Чайна Сам груп“ на 22 септември.

Ден по-рано Китай и Соломоновите острови установиха дипломатически отношения, след като Пекин убеди бедната тихоокеанска нация да скъса връзките със съперника Тайван.

Тулаги е остров с площ 2 кв. км и население от 1200 души, както и бивша японска военноморска база по време на Втората световна война, когато е бил обект на яростни боеве.

Споразумението с китайската компания споменава създаване на рафинерия, но потенциалът за двойна употреба като база на китайската армия със сигурност ще предизвика притеснения в Китай и Австралия.

„Чайна Сам груп“ обяви днес, че ще сътрудничи със Соломоновите острови в сфери като търговия, инфраструктура, риболов и туризъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна