Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато технологиите пречат на комуникацията, а не я улесняват

Пиесата „Серьожа е много тъп“ - за заблудите на съвременния човек

Какво се случва, когато подреденият ти живот се преобърне за миг

На снимката от ляво на дясно: Адриян Филипов, Иван-Александър Дойчев, Петьо Кръстев и Антъни Пенев
Снимка: Латинка Светозарова

Тази вечер в обновената камерна зала „Пан Бурянин“ на плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ е премиерата на пиесата „Серьожа е много тъп“ на съвременния руски автор Дмитрий Данилов. Пиесата се поставя за първи път у нас под режисурата на Васил Василев. Главната роля е поверена на Антъни Пенев. За премиерата в Плевен пристигна и самият драматург.
     

Спектакълът е забавен, но от абсурдна комедия се превръща в почти психотрилър, казва режисьорът Васил Василев, който е и директор на театъра.

„Историята е много проста. Стои си един човек и си работи в къщи. Серьожа, компютърен специалист, един от най-добрите компютърни специалисти, занимава се с разработка на мобилни приложения. Човек, който в съвременното общество е в добра позиция. Но какво се случва в неговия живот… това е тайната.“

Всеки човек в живота си може да бъде поставен в ситуация, в която да изглежда смешно и всеки човек в тази ситуация може да изглежда тъп, допълва режисьорът. Серьожа като интелигентен човек с много възможности, влиза в непредвидена ситуация, въвличат го в много проблеми и обрати и накрая наистина си задаваме въпроса кой всъщност е нормален, повдига завесата на сюжета Васил Василев.

„Образът на един съвременен човек, създал за себе си някакъв негов свят, живее в една кутия, в един апартамент, в който има абсолютно всичко и не е нужно дори да излиза – носи му се храната, работи от телефона и лаптопа си. В един момент се разбира, че забравяме някакви много важни неща, много истински, живи. Защото изпадаме в някаква заблуда, че имаме всичко, че това е животът. И Сергей е такъв човек, който е забравил за много важни неща в живота и си мисли, че всичко е наред…“ – така описва образа на своя персонаж младият актьор Антъни Пенев.

"За един миг животът му се преобръща. Става едно събитие и това събитие пренарежда целия му живот, който е много подреден. Когато нещата сменят своите места, той се побърква", добавя изпълнителят на главната роля.

В доста пиеси е засегната темата за общуването, но тук са обединени човешкото и технологиите, казва актьорът Адриян Филипов, който изпълнява ролята на куриера.

„Един млад човек е вкаран в матрицата и пропуска живия живот, пропуска това, което има до себе си, пропуска много ценни моменти и не е намерил баланс на съществуването.“ 

Още за спектакъла слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!