Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Амнести интернешънъл“ обвинява Турция за „военни престъпления“ в Сирия

Пламъци и дим в град Рас ал Айн, Северна Сирия, след обстрел от турските сили.
Снимка: БТА

Турските сили и съюзническите им сирийски бунтовници са извършили „военни престъпления“, включително произволни екзекуции, при офанзивата им в Североизточна Сирия, обяви днес „Амнести интернешънъл“.

Правозащитната организация обвинява силите на Анкара в „сериозни нарушения и военни престъпления, произволни екзекуции и незаконни атаки“ в стралтиралата на 9 октомври операция, предаде АФП.

Нямаше незабавна реакция на обвиненията от Турция, която обяви късно в четвъртък, че замразява операцията „Извор на мира“. Тя бе обявила, че е предприела всички необходими мерки, за да бъдат избегнати цивилни жертви.

Целта на Анкара е да бъдат махнати кюрдските Силите за защита на народа (СЗН) от районите край границата ѝ със Сирия.

При операцията са убити 72-ма цивилни, сочат данните на Сирийския център за наблюдение на човешките права, който е базиран във Великобритания и разполага с източници на терен.

„Турските военни сили и коалицията от подкрепяни от Турция сирийски въоръжени групи показаха срамно незачитане на живота на цивилните“, обяви „Амнести интернешънъл“.

Организацията посочва, че обвиненията ѝ се основават на свидетелствата на 17 души, включително медицински и спасителни работници, журналисти, разселени хора, както и видеозаписи.

„Събраната информация е съкрушително доказателство за безразборни атаки в жилищни райони, включително нападания на домове, пекарна и училище“, извършено от турските и съюзническите им сирийски въоръжени групи, посочва „Амнести“.

Докладът на организацията включва свидетелство на работник от Кюрдския „Червен полумесец“, който казал, че вадил тела от разрушенията след турски въздушен удар край училище в Салхийе на 12 октомври.

„Не мога да кажа дали бяха момчета или момичета, тъй като труповете им бяха черни. Изглеждаха като въглени“, посочил той.

В доклада пише още, че кюрдската политичка Хеврин Халаф и бодигардът ѝ били произволно екзекутирани от членове на Сирийската национална армия – група, финансирана и обучавана от Турция.

Потвърдени били още поне две такива екзекуции на кюрдски бойци, както и отвличането на двама служители на медицинска организация от сирийски съюзници на Турция, посочва още „Амнести интернешънъл“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна