Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в Чили заради поскъпване на билетчето за метрото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в столицата Сантяго днес, след като градът с 6 млн. жители потъна в хаос насред бунтове, в които бяха запалени сгради, а метростанции изпочупени, предаде Ройтерс.

Протестиращите са разгневени от скорошно повишение на цените на публичния транспорт, заради което подпалиха няколко станции на метрото, окрадоха магазини, запалиха обществен автобус, съобщиха очевидци.

Консерваторът Пинера направи обръщение днес за извънредното положение, докато полиция и пожарникари се опитваха да въведат ред.

Той заяви, че ще задейства специален закон за държавната сигурност, за да накаже „престъпниците“, отговорни за нанесените щети, а в същото време каза, че симпатизира на засегнатите от повишението на цените на билетчетата за градския транспорт.

„Идните дни нашето правителство ще призове за диалог, за да облекчи положението на засегнатите от увеличението“, обяви още Пинера.

Чили е сред най-богатите латиноамерикански нации, но жителите ѝ са и сред най-неравнопоставените. Недоволство от високите жени на живот в Сантяго доведе до призиви за мащабни реформи – от данъчната система до трудовото законодателство и пенсиите.

„Енел Чили“, клон на италианската енергийна компания „Енел“, съобщи, че вандали са запалили корпоративната сграда в центъра на Сантяго.

Ученици и студенти започнаха протестите, след като правителството повиши на 6 октомври от 800 на 830 песо (от 1,13 до 1,17 долара) пътуването в метрото в час пик „заради високите цени на енергията и слабото песо“. През януари цената вече бе увеличена с 20 песо (0,03 долара), уточнява АФП. Билетчето в страната е най-скъпото в Латинска Америка.

Протестите прераснаха в насилие вчера следобед и властите се принудиха да затворят всички 136 метростанции в Сантяго, които покриват над 140 км.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени