Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Напредъкът на България е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга

| обновено на 22.10.19 в 15:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия смята, че България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК, която прие днес най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, се казва още в съобщението.

В доклада се подчертава, че България е работила последователно, за да изпълни препоръките на Комисията - реформата в съдебната система, както и за борбата с корупцията, в т.ч. и по високите етажи на властта. 

„Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение“, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта още той.

Механизмът беше създаден при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност. 

„ЕК дава оценка, че България е изпълнила всички препоръки на Комисията, а този механизъм е на Комисията. Така че това си е решение на Европейската комисия и тя е независим надпартиен орган“, коментира пред "Хоризонт" евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев . 

На по-различно мнение бе евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

„Смятам, че го махат заради обещанията на Юнкер, защото той пое такъв политически ангажимент. Отпадането на този механизъм от една страна е добре за България, защото това е едно срамно петно, което тежи в целия интеграционен процес на България. Но от друга страна този механизъм трябваше да доведе до повече справедливост в България, повече ред. Като че ли той не успя да изпълни тази своя роля. И поради това и прекратен“.

Ето и думите на колегата ѝ от „Обновена Европа“ Илхан Кючюк:

„До голяма степен беше политическо решение – това, механизмът да падне. Имаше едно обещание от председателя на ЕК, което няколко пъти бе декларативно заявено в пленарна зала и по време на нашето европредседателство в София. Да има и обективни критерии, които през годините България изпълнява. На базата на всичко това мисля, че рано или късно механизмът трябваше да падне. И е добре, че падна“.

В по-различна насока бе мнението на евродепутата от групата на реформистите и консерваторите Андрей Слабаков.

„Според мен ние сме си изпълнили всичко. Аз не разбирам какви са проблемите с България. Ние сме изключително нормална държава на фона на някои други“, каза той.

В днешния доклад се разглеждат предприетите от България действия след ноември 2018 г. В него се съдържа оценката на Комисията на това как българските органи са подходили към 17-те препоръки. Докладът се придружава от работен документ на службите, който съдържа подробен анализ на Комисията въз основа на постоянния диалог между българските органи и службите на Комисията.

Недостатъците на медийната среда, която трябва да действа без неправомерен натиск от страна на икономически или политически интереси и е извън показателите на МСП, продължават да оказват въздействие върху съдебната система. Тези въпроси ще попаднат в приложното поле на бъдещия механизъм за върховенството на закона, се отбелязва в доклада.

Преди да вземе окончателно решение за прекратяване на действието на МСП за България, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

В доклада за Румъния има препоръки - Комисията отбелязва, че има проблем с правосъдието и борбата с корупцията и не са изпълнени препоръките в тези насоки в съответствие с доклада от миналата година. На практика това означава, че не се препоръчва отпадане на наблюдението.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна