Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бисер Петков: 6,7% за осъвременяване на пенсиите не е окончателен процент

Снимка: БГНЕС

Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен. Социалният министър Бисер Петков коментира пред „Хоризонт“, че при промени в осигурителния доход и инфлацията формулата за индексация ще бъде коригирана.

„Можем да приемем, че тези 6,7 процента са разчетни, за да могат да бъдат осигурени необходимите средства за следващата година. Ако отчетните данни, има някаква промяна спрямо тези, които към момента са правомощията на Надзорния съвет на НОИ, е да вземе окончателното решение на база отчетните данни за ръста на средния осигурителен доход, говоря фактически, и нарастването на индекса на потребителските цени“, каза той. 

Министър Петков очаква обсъждане по предложението за увеличение - от 400 на 610 лева, на минималния осигурителен доход за тютюнопроизводители и земеделските стопани.

Според него причината да се запази механизмът за плащане на болничните е липсата на консенсус за промяна.

„Явно към момента нито едно от предложенията, които бяха направени от работодателски организации, знаете, че имаше и законопроект в НС по тези въпроси, не постига този компромис, който явно трябва да бъде постигнат, за да има промяна и затова промяна в проекта не е предложена“, каза Бисер Петков.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от