Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска музика ще звучи в камерната зала на "Карнеги хол"

Лора Чекоратова и Анна Стойчева - артистични директори на Българските концертни вечери в Ню Йорк
Снимка: BCENY

В сряда вечер, на 16 октомври, на сцената в камерната зала „Уайл“ на концертния комплекс "Карнеги хол" в Ню Йорк ще звучи българска музика.

Прекрасна е есента в „града, който никога не спи“ – и тук, както и в България, в момента циганското лято добавя краски към и без това впечатляващата градска среда. Сезонът започна, а Карнеги хол блесна на 3 октомври с галаконцерт, в който участваха Ане-Софи Мутер, Лин Харел и Йефим Бронфман като солисти на Кливландския оркестър под палката на Франц Велзер-Мьост. Заявеното артистично ниво на ъгъла на 7-о авеню и 57-а улица, както знаем, се поддържа така високо вече близо 130 години.

И точно както миналата година, малко след официалното откриване на сезона в "Карнеги хол", на 16 октомври на тази сцена ще звучи българска музика в гала, която ще ознаменува началото на 15-ото  издание на поредицата „Български концертни вечери в Ню Йорк“ - традиция, която се основава на започнатото от проф. Павлина Доковска преди близо 25 години – концертите, наречени „Музикални съкровища от България“. През 2005 г. щафетата поемат младите пианистки Лора Чекоратова и Анна Стойчева, зад тях застават много доброволци и спонсори, готови да помогнат изкуството на българските музиканти, които учат и живеят в САЩ, да достига до широката публика.

Разговар с Лора Чекоратова чуйте в звуковия файл, а следващия вторник в "Алегро виваче" по "Хоризонт" очаквайте среща и с проф. Павлина Доковска, на която е посветен галаконцертът в зала „Уайл“ на "Карнеги хол". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна