Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесни евродепутати на визита в Кашмир

Снимка: БТА

Близо 30 евродепутати, предимно от крайнодесни партии, са днес част от първата международна делегация на визита в индийската част на Кашмир, след като властите наложиха строги мерки за сигурност през август, когато Делхи отне специалния статут на региона, предаде АФП.

Докато индийското правителство подкрепя визитата, ръководството на ЕП и ЕС не участва в организацията ѝ, което повдига някои дипломатически въпроси.

Няколко европейски посолства в Делхи дори не са знаели за посещението довчера.

Населеният предимно с мюсюлмани Кашмир, към който има претенции и Пакистан, е във фокуса на международното внимание след затягането на хватката на индийските власти през лятото.

Делегацията не е на официална визита в Индия и е дошла тук по покана на неправителствена организация. Не организираме нито една от техните срещи“, съобщи анонимен представител на ЕС в Индия.

Групата е съставена предимно от крайнодесни евродепутати от Полша, Франция и Великобритания. Вчера те са се срещнали с премиера Нарендра Моди.

Индийското правителство съобщи, че днешното им посещение в щата Джаму и Кашмир е имало за цел да получат по-добро разбиране за културното и религиозно многообразие в региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна