Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дона Пикард: Земеделските дейности не са чужди за софиянци

2
Снимка: Личен архив

Какво представлява изследователският проект "Градско земеделие" и може ли земеделието в града да бъде работеща стратегия за повишаването на качеството на живот на градските общности? Резултатите от първото по рода си изследване на нагласите към градското земеделие в София коментира пред БНР Дона Пикард от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Интервюирани са 750 човека в три столични квартала - "Триадица", "Младост" и Панчарево.

"Хората нямаха представа какво е градско земеделие", каза тя в предаването "Преди всички" и посочи, че 26% от запитаните са заявили, че са се занимавали и се занимават с градско и крайградско земеделие. 

"Земеделските дейности не са чужди за софиянци", обобщи на базата на получените данни от изследването Дона Пикард.

По думите ѝ профилът на хората, занимаващи се с градско земеделие, са предимно практикуващи го със семействата си на частни имоти. 

"Не може да се каже дали с градско земеделие се занимават повече образовани, или необразовани хора, но се забелязва, че доста голям дял от градските земеделци са с ниски доходи, което ни води на мисълта, че това е стратегия за допълване на доходите", уточни Пикард.

Като мотиви за тези занимания анкетираните са посочвали преди всичко желанието за производство на качествена и здравословна продукция. Много от хората са посочвали, че това е традиция в семейството им, която искат да поддържат.

"Интересно беше, че страхът, който най-често се споменава, когато говорим за градско земеделие - че в града не могат да се произвеждат здравословни продукти, не се споделя от тези, които го практикуват", добави Дона Пикард.  

Цялото интервю на Веселина Миланова с Дона Пикард в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия