Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Бюджет 2020 е изпълним

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Правителството залага някаква цел, която е по-скоро минимална, отколкото амбициозна, заяви пред БНР Любомир Дацов – бивш заместник финансов министър, в коментар за Бюджет 2020.

„Това е най-обикновен бюджет. Има някои резерви, но някак си не му вярвам, защото има прекалено много неизвестни и въпросителни в момента. Общо взето е изпълним бюджет".

„За България растеж от 3 – 3,5% при сегашната ситуация, в която сме на върха на икономическия цикъл, е относително ниска стойност. Факт е, че последните няколко години т.нар. "потенциален растеж", който определя възможностите на икономиката, стои устойчиво под 3%, което създава големи проблеми и от гледна точка на бъдещето – това означава, че нямаме потенциал да растем най-малкото поради 2 основни фактора – относително ниско ниво на инвестициите в икономиката ни през последните 10 години и проблемите с качеството на пазара на труда, където нещата съвсем изглеждат лимитирани. Това е моментна стойност, защото ситуацията е добра, но тя е приблизително поне 2 пъти по-ниска от това, което трябва в момента да създава тази икономика. От една страна е хубаво, че го има, от друга страна не е достатъчен този растеж“, коментира той в предаването „Нещо повече“.

Според него са необходими повече разяснения относно прогнозата на финансовото министерство за 3 години напред, според която ние ще продължаваме да „бумтим“. На него тази прогноза не му изглежда реалистично.

Финансистът изказа мнение, че в момента не е достатъчно да има балансиран бюджет.

„Необяснимо е защо продължаваме, както тази година залагахме силен дефицит, а в момента независимо от огромните плащания, които бяха направени авансово за покупката на военна техника, пак продължаваме да имаме излишък и превишения. Въпреки това някой смята до края на годината това превишение да изхарчи едни огромни средства, без да е ясно това как ще стане. За следващата година, ако действително икономиката продължи по този начин като в момента и правителството не увеличава харчовете извънредно много, пак би трябвало икономиката по естествен начин да завърши на 1-1,5% от БВП превишение“, коментира Дацов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна