Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските борси след силни китайски промишлени данни

Европейските пазари на акции стартират с предпазливи повишения търговията през ноември, след като инвеститорите бяха приятно изненадани от силното проучване за бизнес активността сред промишлени предприятия в частния сектор на Китай през октомври.

Китайският промишлен PMI индекс на агенциите Caixin и IHS Markit нарасна изненадващо през октомври до 51,7 от 51,4 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от февруари 2017-а година. В същото време обаче вчерашни данни на официалната китайска статистика показаха свиване на промишлената активност сред държавно контролираните индустриални гиганти за шести пореден месец.

Подкрепа за днешната позитивна настройка на световните капиталови пазари оказва и преодоления вчерашен инвеститорски песимизъм относно очакваната търговска сделка между САЩ и Китай. В четвъртък агенция Блумбърг цитира свои източници от Пекин, които изразиха съмнения, че Пекин ще договори дългосрочна търговска сделка с Вашингтон и с американския президент Тръмп. 

Последва обаче изказване на Тръмп, че в скоро време ще бъде оповестено новото място, на която той и неговия китайски колега Си Цзинпин да подпишат "първа фаза" от търговското споразумение. В този дух беше и днешно изказване на говорителя на китайското външно министерството Гън Шуан.

Според данни на финансовата компания Jefferies, през седмицата до 30-и октомври инвестиционните капиталови потоци в посока европейските фондови борси са достигнали 1,7 млрд. долара, надвишавайки инвестирането в американски акции на Уолстрийт за 1,6 млрд. долара. Това е най-силният приток на капитали в европейските акции от година и половина и допринася допълнително за днешното позитивно представяне на борсите на стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,3% благодарение и на поскъпване на акциите на големи енергийни компании като British Petroleum и френската Total съответно с 0,76%  и с 0,56%, както и на минно-добивните компании Anglo American, Antofagasta и  Glencore с между 0,5% и 1,0%.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 0,27%, френският CAC 40 - с 0,21% и британският FTSE100 - с 0,2%.

Вниманието на инвеститорите обаче е насочен върху предстоящия доклад за състоянието на американския пазар на труда и за нивото на безработица през октомври (от 14:30ч. българско време).

Осреднените прогнози за нарастване на новите работни места с едва между 75 и 89 хиляди след тяхно повишение със 136 хил. през септември и слабо повишаване на нивото на безработица до 3,6% от септемврийското 50-годишно дъно от 3,5%.

Има обаче риск от данни, които да се различават съществено от прогнозите, имайки предвид 40-дневната стачка на автомобилните работници в General Motors. Стачкуващите работници, които не получаваха заплата през целия октомври, се третират от статистиката като безработни. Самата стачка в GM приключи чак миналия петък, като тя оказа негативно влияние и върху редица доставчици в автомобилната индустрия. Това накара икономистите да предполагат, че спирането на работата в GM и в част от цялата верига за доставки в автомобилната индустрия може би е намалила работните места в неселскостопанския сектор на САЩ с между 75  и 80 хиляди през миналия месец.

Фючърсите на американските фондови индекси също се търгуват на зелена територия на извънборосовата търговия преди важните данни от САЩ, като фчърсите на DJIA се повишават с близо 40% (с 0,15%), на S&P500 - с 0,15% и на Nasdaq100 - с 0,2%.

Вчера и трите водещи американски индекси приключиха с известни загуби, като DJIA се понижи с 0,52% (със 140 пункта), S&P500 - с 0,3% и Nasdaq Composite - с 0,14%. В рамките на октомври обаче те отбелязаха месечен растеж, като DJIA нарасна с 0,5%, S&P500 с 2% до нов рекорден връх, а Nasdaq Composite скочи с цели 3,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна