Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 22 от 24 района на София се провежда избор за районен кмет

Снимка: БГНЕС

На днешния балотаж в страната избираме 97 кметове на общини, 377 кметове на кметства и 31 районни кмета. Избраните на първи тур кметове на общини са 168. От тях девет са кметове на областни градове. На територията на Столичната община, гражданите избират кмет на града, районен кмет, а на места и кметове на кметства.

В 22 от 24 района на София се провежда избор за районен кмет. На първия тур на местните избори бяха избрани кметовете на Банкя и Кремиковци, в останалите 22 района на балотаж избират районен кмет. В селата на територията на Столичната община, днес жителите избират кмет на кметство в 8 от 32 кметства. На първия тур през миналата неделя бяха избрани 24 кметове на кметства.

София е разделена на 24 района, в някои от които населението е над 100 хил. души и въпреки числеността, която е много по-голяма от много български градове, районният кмет няма собствен бюджет. В правомощията му влиза изпълнението на бюджета на общината в частта му за района.

Освен това районният кмет отговаря за стопанисването на определени от Столичния общински съвет обекти на общинската собственост и изпълнява функции, възложени му от кмета на общината. Кметът на района може да участва в заседанията на Столичния общински съвет с право на съвещателен глас. Той се изслушва задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се за съответния район.

До влизането в сила на новия изборен кодекс през 2014 г., районните кметове се назначаваха от кмета на общината. През 2015 г. започна и избирането им пряко от гражданите на съответните райони. Районните кметове са с ограничени възможности за самостоятелни решения, тъй като не са самостоятелни юридически лица. Кметът на града упълномощава районния кмет за сключването на договори.

Гласоподавателите в столицата са 1 030 215, по избирателен списък. Под чертата са вписани 8 557 души. 444 000 е броят на гражданите, които са гласували на изборите миналата неделя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна