Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически върхове за S&P 500 и Nasdaq след силния доклад за заетостта в САЩ

Американските акции поскъпват силно през петъчната търговия на Уолстрийт, а фондовите индекси S&P500 и Nasdaq Composite достигнаха нови исторически върхове, тъй като инвеститорите приветстваха доста по-силния от очакваното доклад за пазара на труда в САЩ през октомври.

В рамките на миналия месец американската икономика генерира 128 хил. нови работни места, докато прогнозите бяха за доста по-слаб растеж с около 80 хиляди с оглед на масовата 40-денвна стачка в автомобилния гигант General Motors, която намали заетостта през октомври с малко над 40 хиляди. В същото време имаше силна възходяща ревизия на данните на министерството на труда за заетост през август и септември.

Подкрепа за днешния добър инвеститорски оптимизъм на капиталовите пазари по целя свят оказаха и изненадващо добри данни за китайската промишлена активност през октомври, като в същото време играчите на Уолстрийт сякаш игнорираха свиването на промишления сектор в САЩ през октомври за трети пореден месец.

При старта на американската търговия в петък и трите основни фондови индекса нараснаха с около 1%, като индексите S&P500 и Nasdaq Composite се поздравиха с нови рекордни върхове благодарение и на до голяма степен позитивната търговска риторика между САЩ и Китай, имайки предвид днешни изказвания на китайския външен министър Гън Шуан и на директора на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу.

Американският министър на търговията Уилбър Рос също беше цитиран да казва, че първоначалната "първа фаза" на търговската сделка с Китай изглежда в добра форма и вероятно ще бъде подписана официално към средата на ноември.

Последва известна стабилизация, но въпреки това индексът на сините чипове DJIA нараства с 260 пункта (с 0,95%). Широкият индекс S&P500 пък се повишава с 0,75%, а Nasdaq Composite - с 0,76%, като по-рано в петък те удариха нови исторически върхове съответно от 3063,96 и от 8376,21 пункта. Предишният рекорден връх на S&P500 беше достигнат по-рано тази седмица (на 30-и октомври), а на Nasdaq - от 26-и юли тази година.

Инвеститорският риск-апетит остава доста висок въпреки новината, че Световната търговска организация е дала зелена светлина на Китай да наложи търговски санкции на стойност 3,58 млрд. долара на Съединените щати за това, че не са били премахни наложените преди доста години американски антидъмпинговите мита върху някои китайски стоки.

Графика на фондовия индекс S&P500
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна