Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзотворен газ в Хонконг в 22-ия пореден уикенд на протести

Хиляди хора се отзоваха на призива за пореден митинг с искания за реална автономия на Хонконг от Пекин.
Снимка: БТА

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне многолюдна антиправителствена демонстрация в парка Виктория, където по традиция се организират бдения и демонстрации, предаде БТА.

Хиляди хора, много от тях облечени в черно и с маски, се отзоваха на призива за пореден митинг с искания за реална автономия на Хонконг от Пекин, съобщи Ройтерс.

Бързо придвижващото се множество стигна до парка, минавайки през търговския район Козуей бей. Някои участници използваха метални заграждения, за да издигат улични барикади., Протестиращи хвърлиха срещу полицията поне една запалителна бомба.

Мнозина пееха британския и американския химн и развяваха знамена, а някои призоваваха за независимост - тема табу за китайските комунистически партийни лидери, които заявиха, че ще смажат всяко подобно движение.

Това е 22-ят пореден уикенд на протести в Хонконг. Полицаи с високоговорители призоваха участниците да се разпръснат, предупреждавайки ги, че ще бъдат съдени за участие в неразрешена демонстрация. Полицията издигна черно знаме - знак, че ще използва сълзотворен газ, а активистите се разбягаха от мястото на сблъсъка.

Бусове на силите за борба с безредици могат да се видят по улиците около Централния бизнес район, накъдето се очаква да се насочи протестното шествие следобед.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени