Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Горбачов: Докато има оръжия за масово поразяване, опасността е колосална

Снимка: БГНЕС

Три десетилетия след края на Студената война напрежението на международната сцена е голямо и светът е изправен пред колосална заплаха от оръжията на ядрените сили. Това каза пред Би Би Си бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов:

"Докато съществуват оръжия за масово поразяване, ядрени оръжия, опасността е колосална. Всички народи трябва да заявят, че ядрените оръжия трябва да бъдат разрушени, за да спасим себе си и нашата планета".

Миналата седмица, пред Ройтерс, 88-годишният Горбачов заяви, че издигането на физически или нематериални разделителни линии и стени в наше време е само бягане от реалните проблеми. Пред Би Би Си последният съветски лидер припомни днес защо не се е опитал да попречи на падането на Берлинската стена - за да предотврати жестоки кръвопролития:

"Не трябва да има кръвопролития. Такава беше гледната ни точка. Не можехме да допуснем това да се случи в толкова важен момент за германците, за нас, за Европа, за целия свят. Затова заявихме, че няма да се месим".  

В Германия от днес започват мероприятията по повод 30-годишнината от падането на Стената на 9 ноември 1989-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна