Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между розовото и черното – как журналистиката да сочи решения

Гласове от първата по рода си конференция на Асоциацията на европейските журналисти в София

| обновено на 06.11.19 в 13:08 БНР Новини
Снимка: АЕЖ-България

"Журналистика в търсене на решения" е сравнително ново направление, което беше представено в София за първи път на годишната конференция на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България).

Какво е журналистика, търсеща решения?

Добре известно е, че „добрата новина не е новина. Проблемите правят продаваемите заглавия и това определя дневния ред на медиите от десетилетия насам. А негативната информация създава усещането за тревожност, безпомощност и паника. Хората спират да вярват в ползата от журналистиката.

Какво тогава може да се направи?

Не става въпрос да боядисаме реалността в розово, а да покажем какво може да се направи" – казва Луси Черна от Transition Online, един от лекторите на конференцията.

Черна посочи също, че журналистическото търсене на решение за страните от Източна Европа се различава от американския опит и че директното прилагане на американския модел би било погрешно. Нейната организация Transition Online отпуска стипендии за журналисти от Централна и Източна Европа. 

Според Черна много от кандидатите, които искат да правят журналистика за решения, допускат грешката да предлагат възможни решения – решения, които самите те са измислили, докато идеята е да се намират и предлагат вече съществуващи решения – такива, които вече са доказали своята ефективност някъде другаде.

Другият основен говорител Дейвид Бордман обясни, че този нов тип журнализъм "не би могъл да промени обществото като цяло, но когато работи добре, създава у гражданите усещане за овластяване и за възможност за намеса. 

Помага на хората да се отдалечат от чувството за безпомощност и липса на алтернатива. Това прави политиците по-отговорни пред въпросите на журналистиката и обществото. Вече не е възможно политикът да каже, че нищо не може да се направи. Напротив, оказва се, че може и се търси сметка защо не е направено.“

Люба Константинова от „Нашият ден“ присъства на конференцията, срещна се основните лектори, а също с Александър Хинков от онлайн изданието „Успелите“. Нещо повече, даде пример как трябва да работи журналистиката в търсене на решение по повод актуалния проблем от последните дни с тормоз над деца в детска градина.

Дейвид Бордман е председател на Solutions Journalism Network и декан на Klein College of Media and Communication към Temple University, Филаделфия. Бил е изпълнителен редактор и старши вицепрезидент на Seattle Times. Под негово ръководство вестникът печели четири награди “Пулицър”.

Луси Черна, програмен координатор в Transitions Online – водещо онлайн издание и медийна организация в Централна и Източна Европа. Тя управлява проект, в рамките на който обучава журналисти в региона за ползите от журналистиката в търсене на решения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени