Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път у нас могат да се видят „Съкровища от Велики Преслав“

БНР Новини
5
Снимка: НАИМ

Изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ показва за първи път у нас най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав.

Намерените артефакти се оказаха много по-ценни, отколкото се предполагаше. Изработката на средновековните накити и химическият състав на златото и камъните бяха анализирани от научноизследователски институт в Майнц. След като успяха да възхитят света в Лувъра, реставрирани и в целия си блясък, най-големите съкровища от Велики Преслав могат да се видят в Националния археологически музей до 26 януари 2020 г.

Изложбата ще покаже и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав, съкровище от XIII в.

Други акценти в нея са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

За тайните, скрити в изкусната изработка на златните накити и керамика, за стойността на намерените предмети и мястото, което те отреждат на България в Средновековната история на Европа, Мария Мира Христова разговаря с един от реставраторите Матиас Хайнц и със Снежана Горянова, секция "Средновековна археология", НАИМ-БАН.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени