Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко по-добра експанзия на бизнес активността в еврозоната през октомври

Бизнес активността в еврозоната се разшири през октомври малко по-силно от очакваното в резултат на подобряване на активността в сферата на услугите, но при продължаваща рецесия в промишлеността, показват възходящо ревизирани окончателни данни от редовното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Въпреки това обаче общата активност в частния сектор на еврозоната остава недалеч от нивото на стагнация и от 6-годишното септемврийско дъно.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се повиши през октомври до 50,6 пункта от 50,1 пункта през септември (най-слаб растеж от юни 2013-а) и предварителен индекс на ниво от 50,2 пункта.

По-рано тази седмица промишленият PMI индекс на еврозоната се повиши през октомври до 45,9 пункта от 45,7 пункта през септември (най-ниско ниво на промишлената активност от октомври 2012-а), но продължи да задържа под важното ниво от 50,0 пункта за девети пореден месец.

Въпреки рецесията в промишления сектор, индексът PMI,  измерващ активността само в доминиращия в еврозоната сектор на услугите, нарасна през октомври до 52,2 пункта от 51,6 пункта месец по-рано и предварителен индекс от 51,8 пункта.

"Еврозоната остана през октомври близо до нивата на стагнация, като спадащите нови бизнес поръчки предполагат, че понастоящем рисковете са в посока надолу за свиване на бизнес активността през четвъртото тримесечие. Докато октомврийското PMI проучване е в съответствие с тримесечен растеж на БВП с 0,1%, прогнозните данни сочат към възможен спад на икономическото производство през четвъртото тримесечие (за свиване на БВП)", заяви главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

На национално ниво Германия остава единствена от водещите икономики в еврозоната, продължаващата да бележи свиване на общата бизнес активност през октомври, докато Франция е с най-добри показатели. Изненадващо подобрение бележи и бизнес активността в Италия при известно отслабване на тази в Испания.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през октомври до 48,9 пункта от 48,5 пункта през септември и предварителна оценка за индекс на ниво от 48,6 пункта. Въпреки това повишение индексът остава за втори пореден месец в нивата под 50 пункта, което е ясен знак за свиване на икономическата активност. Индексът, измерващ активността само в сферата на услугите в Германия, нарасна през октомври до 51,6 от 51,4 пункта месец по-рано и предварителна оценка на Markit за негово понижение до 51,2 пункта.

Общият PMI индекс на Франция нарасна силно до 52,6 пункта от 50,8 пункта през септември, потвърждавайки предварителната оценка, а аналогичният PMI индекс само в сферата на услугите - до 52,9 пункта от 51,1 пункта през предходния месец.

Индексът PMI в сферата на услугите на Италия нарасна през октомври до 52,2 от 51,4 пункта месец по-рано, докато общият италиански PMI индекс се повиши до тримесечен връх от 50,8 пункта спрямо 50,6 през септември.

Проучването на Markit отчете понижение на индекса на общата бизнес експанзия в Испания до 51,2 от 51,7 пункта през септември и на активността в сферата на услугите - до 52,7 пункта от 53,3 пункта, отбелязвайки най-слаба експанзия от септември 2018-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна