Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на примишленото производство в Германия през септември, засилващ сигналите за рецесия

Германското индустриално производство се сви през септември по-силно от очакваното, показват данни на федералната статистика Destatis, които сочат за продължаваща слабост в производствени сектор и представляват поредно доказателство, че водещата европейска икономика ще навлезе в техническа рецесия през третото тримесечие.

Индустриалното производство се понижи през септември с 0,6% спрямо август, когато нараснаха с 0,4% (слаба възходяща ревизия от повишение с 0,3%) и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно понижение с 0,3 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се сви с цели 1,3%, докато производството на потребителски стоки се понижи с 0,5%, а енергийното производство нарасна с 0,2 на сто. Спад с 1,3% беше отчетен и при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти), докато а производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се понижи с 1,5 на сто.

В същото време строителството нарасна през септември с 1,8%.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се задълбочи слабо през септември до -4,3% от -3,9% през август и очаквания за спад с 4,4 на сто.

В рамките на периода юли - септември (на третото тримесечие) индустриалното производство се понижи с 1,1% на тримесечна база, коментира днешните данни Министерството на икономиката на Германия. Строителният сектор остана стабилен, но беше регистриран спад в предприятията, произвеждащи химикали, метални продукти, електрическо оборудване, машини, автомобили и части за тях.

Слабите данни са факт само ден, след като Destatis отчете по-силно от очакваното повишаване на индустриалните и на промишлени поръчки през септември, което даде надежди за известна стабилизация на влошаващия се производствен сектор.

"Днешните данни не са никак добри. Спадът на индустриалното производство през септември сякаш почти официализира наличието на техническа рецесия", посочи Томас Гизел от VP Bank, цитиран от Ройтерс.

Икономиката на Германия се сви през второто тримесечие с 0,1% спрямо началото на годината, като последвалата серия слаби данни, и по-специално за състоянието на производствени сектор, предполагат, че БВП ще се свие и през третото тримесечие (може би отново с 0,1%), което на теория ще означава, че немската икономика е навлязла в техническа рецесия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна