Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на промишлените поръчки в Германия през септември

През септември индустриалните и промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо силно след два поредни места на спад благодарение на растеж както на вътрешните, така и на чуждестранните поръчки, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Това може да даде известни надежди, че намиращият се в рецесия промишлен сектор в най-голямата икономика в Европа ще започне да се подобрява през последното тримесечие на годината.

Поръчките за промишлено производствени стоки се повишиха през септември с 1,3% спрямо август, когато се свиха с 0,4% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,6%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за много по-анемично повишение с едва 0,1 на сто.

Солиден отскок отбелязаха като вътрешните германски поръчки, които нараснаха с 1,6%, така и поръчките идващи отвън, които се увеличиха през септември с 1,1%. Постъпилите от останалите страни от еврозоната поръчки обаче се понижиха с 1,8%, което е сигнал за продължаваща слабост в европейската промишлена индустрия, докато постъпилите от останалия свят поръчки скочиха с 3 на сто.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през септември с 5,4%, но след техен спад с 6,5% през август (слаба възходяща ревизия от понижение с 6,7%) и прогноза за понижение с 6,3 на сто.

Промишленият оборот в Германия през септември се сви на сезонно-коригирана база с 1,4% спрямо година по-рано след увеличение с 1,3% през август.

Немското икономическо министерство посочи, че днешните данни на Destatis са добра отправна точка за последното тримесечие на годината и отбеляза, че има увеличение и на бизнес очакванията. "Тези данни и бизнес проучвания могат да предположат, че промишлените поръчки започват да се измъкват от достигнатото дъно", заяви министерството.

Въпреки солидните септемврийски данни обаче редица икономисти и анализатори продължават да очакват, че икономиката на Германия ще се окаже в техническа рецесия през третото тримесечие след свиването на БВП с 0,1% през второто тримесечие и прогнозите за ново свиване с 0,1% през периода юли - септември.

Немската статистика Destatis ще представи първата си оценка за представянето на икономиката на Германия през третото тримесечие на 14-ти ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени