Eмисия новини
от 09.00 часа

Близо 400 са иновативните училища у нас

Дебатират се възможностите за прилагане на иновативни педагогически методи в детските градини

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Близо 400 са учебните заведения у нас, които имат статут на иновативни. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева на форум, посветен на новите тенденции в образованието и в педагогическите практики от цял свят. Сачева допълни, че се водят дискусии за въвеждането на иновативните модели на обучение и в детските градини.

Учениците, обучавани по системата "Монтесори", дават по-добри резултати от децата в традиционните училища в области като английски език, изкуства и математика, сочат проучвания, проведени в американския щат Южна Каролина.

"Фокусът не е върху съдържанието и придобиването на конкретни знания. Акцентът пада върху социалното и емоционалното развитие на учениците. Нужно е нещо повече от запаметяване на факти и дати. Децата трябва да извличат радост и удоволствие от ученето", обясни преподавателят проф. Брук Колклейджър.

За необходимостта от трансформации в образователните системи говори заместник-министърът Деница Сачева.

"Да отворим възможността креативният учител да има свобода - да експериментира, да работи и да предлага индивидуални подходи", призова тя.

Подобряването на българското образование зависи от качеството на педагогическите кадри. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени към "хората, които в момента все още не искат да се променят".

"Ние имаме този сериозен проблем - в българската образователна система живеят различни поколения", подчерта заместник-министър Деница Сачева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Сексуално образование в... комикси

публикувано на 12.12.19 в 16:00

Застрашените уралски езици

публикувано на 11.12.19 в 09:40