Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът за спиране на обществената поръчка за Националната детска болница не се състоя

| обновено на 11.11.19 в 10:56
Снимка: БГНЕС

Обявеният от Камарата на архитектите протест днес пред Здравно министерство за спиране на обществената поръчка за детската болница не се състоя.

Лекари обясниха пред “Хоризонт“, че от Камарата не са ги потърсили, след като миналата седмица са обявили, че ще протестират.

Архитект Петкана Бакалова – зам. -председател на Камарата на архитектите посочи, че ще бъдат от 14 часа във Върховния административен съд на делото по жалбата на Камарата срещу обществената поръчка на Министерство на здравеопазването за изграждането на детска болница.

От Камарата на архитектите, подкрепени от педиатри, възнамеряваха да  излязат на протест пред здравното министерство с искане за спиране на обществената поръчка и преработване на заданието за Национална детска болница.

Според архитектите трябва да се гарантира строителството на качествена и съвременна детска болница. Те настояват, че не нуждите на бъдещата болница трябва да се нагаждат към сградата, а бъдещата болница да отговори на потребностите на децата и медиците.

Очаквах по-голяма чуваемост от здравното министерство, каза пред БНР проф. Владимир Пилософ – председател на Българската педиатрична асоциация.

„Изразяването на мнение може да не е протест. Въпросът е доколко с мнението ще се съобразят тези, които трябва да решат окончателно какво да правят. … Някои колеги излизат и на улицата, но с това няма да бъдат решени проблемите. В един момент чашата прелива. Проблемът с детското здравеопазване, независимо че се обявява за приоритет, де факто не е точно така“, посочи той в предаването „Преди всички“.

По думите му такава болница е необходима не само за София, но и за страната.

„За голямо съжаление това, което виждам в заданието от гледна точка на концепция за това какво трябва да има вътре в болницата, се вижда, че е един набързо сглобен проект, събрани са механично неща от всички лечебни заведения в София и всичко това е поставено вътре в тази сграда по малко изкуствен начин. Няма концепция за нова болница. Такава ние изпратихме до Министерството на здравеопазването, но не получихме отговор“.

И друг изключително важен аспект посочи проф. Пилософ:

„Построяването на подобна болница в София ще означава едно много сериозно преструктуриране на съществуващата организация на здравеопазването за деца в София. Никъде това не се дискутира“.

"Ако се седне и в много интензивно темпо се дискутира добронамерено и целенасочено, смятам, че нещата могат да бъдат решени в обозримо време", каза в заключение проф. Владимир Пилософ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна