Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

София - все по-разпознаваема туристическа дестинация

Доклад отчита двукратен ръст на нощувките, 2/3 от тях са на чужденци

Снимка: БГНЕС

Броят на реализираните в София нощувки се е увеличил повече от 2 пъти за периода 2010 - 2018 година, като е нараснал от 1 120 755 до 2 488 490 нощувки на година. Запазва се тенденцията около 2/3 от нощувките да се реализират от чужденци. Това показва новият годишен доклад “Туризъм и въздушен транспорт в София 2019” на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. София се определя като един от най-сигурните градове за туристи. 

Добрата свързаност води повече туристи

"София, ако можем да се позовем на доклада, който току що излезе, става все по-разпознаваема туристическа дестинация, както сред европейските столици и големите европейски градове, така и сред други столици в нашия регион", коментира Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции. Той откроява като един от факторите все по-добрата свързаност. "Само за последните четири години имаме около 50 нови дестинации, които свързват София с различни градове по света", отбеляза Данаилов.

"София се отваря към туристите. Всяка година увеличаваме туристическите атракции. София става все по-свързана. Икономическото развитие също е един от основните фактори, които допринасят за по-интензивния поток. Така че абсолютно заслужено място в класацията. След нас са градове като Лисабон, като Париж. Така че София се представя много добре", казва Данаилов, позовавйки се на сравнителни анализи с други страни.

Най-дълго остават туристите от Италия, Испания, Израел и Великобритания

Докладът показва, че 1,8 дни престоява един турист в София, като средно за страната се падат 3,4 дни.

Според Владимир Данаилов стремежът и на града, и на туристическата индустрия трябва да бъде към задържане на туристите за по-дълго. Най-дълго престояват туристите от Италия, Израел, Испания, Великобритания - средно 2,2 дни в София.

Средният приход от една нощувка през 2018 година в София е 87 лева, а средният приход от един турист в столицата - 151 лева, посочи още Данаилов. Средната цена в четиризвездния сегмент е около 86 евро, а средната цена в петзвездния сегмент 114 евро, сочат данните от доклада.

Цените на туристическите услуги ще растат

София се развива като туристическа дестинация. До 2021 година градът ще разполага с пет нови петзвездни хотела, уточни Владимир Данаилов. "Петзвездните хотели задължително ще дръпнат статистиката нагоре. Така че очакваме растеж на цените. От друга страна е добре и за местния бизнес, за местната индустрия."

Инфраструктурата и средата постоянно се подобрява, отчита още докладът.

Около 40% е делът на ваканционния туризъм, 40 на сто се падат на бизнес туризма, а около 16 процента заема конгресният туризъм. 

Оценяват се инвестициите в градска среда

"София като градска инфраструктура постоянно се обновява и София като град много инвестира в градска среда и инфраструктура. Знаете, че сме един от малкото градове, където от летището, от Терминал 2 с метро можеш да отидеш в центъра, да отидеш и в други части на града", изтъкна още Данаилов. По думите му, градът инвестира в това да направи самите забележителности по-достъпни. 

"Знаете, че беше въведена нова система за ориентация на туристите, която е двуезична, също така дизайнът е съобразен със световни стандарти."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.