Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Соня Йончева гостува в Москва преди концерта си в София

Среща на Соня Йончева с почитатели в Москва
Снимка: БКИ - Москва

Лицето на българскака оперна прима Соня Йончева е навсякъде из Москва тези дни, заради рекламите на нейния предстоящ концерт в зала "Чайковски" на 13 ноември с Руския държавен академичен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“ под диригентството на Диего Матеус, с участието на тенора Марин Йончев.

На 9 ноември същата програма с арии и дуети от опери на Джакомо Пучини прозвуча в новата концертна зала на Филхармонията на Елба в Хамбург, а на диригентския пулт беше друг българин - Боян Виденов.

И в Москва, както навсякъде по света, звездата е очаквана от меломаните с голямо вълнение. В навечерието на концерта Българският културен институт в руската столица организира в киносалона на Третяковската галерия прожекция на филма на Георги Тошев „Sempre Libera“. На 14 ноември в кино “Одеон” от 18.30 часа българската публика ще може да види и пълната версия на биографичната лента. Режисьорът сподели в социалната мрежа Фейсбук думи на диригента Валерий Гергиев за Йончева:
“Тя е мечтаната певица - мощен и богат на нюанси глас, лекота и артистичност, които са подкупващи. Красотата й те печели от раз, а характерът й да рискува с репертоар, към който дори звездите не посягат, я превръща в едно от музикалните явления на XXI век”. В очакване сме на съвместен проект Йончева-Гергиев през 2020!

Само няколко дни преди дългоочакваното завръщане на певицата в София за Пучиниевата гала със Софийската филхармония под палката на Найден Тодоров на 15 ноември в зала "България" кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров ни среща със Соня Йончева в ексклузивно интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.