Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушват кандидатите за еврокомисари на Румъния, Франция и Унгария

| обновено на 14.11.19 в 15:34
Оливер Вархей - Унгария, Тиери Бретон - Франция и Адина-Йоана Вълян - Румъния (от ляво на дясно).
Снимка: ЕП

Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласуват дали те да станат част от комисията „Фон дер Лайен“.

Унгарският кандидат Оливер Вархей, който ще отговаря за ресор „Съседство и разширяване", заяви, че ако бъде избран на поста, ще настоява да започнат преговори със Северна Македония и Албания за присъединяването им към ЕС:

„Ще продължа да защитавам предложението за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Ще направя всичко възможно това да се случи във възможно най-краткия срок. Лидери на високи позиции отидоха в Северна Македония преди споразумението от Преспа и обещаха, че ако то се случи, преговорите ще започнат. Албания също осъществи значими реформи в съдебната система. С други думи това, което е заложено на карта в случая, е доверието в ЕС в региона и извън него“, каза той пред комисията по външни работи на ЕП..

Вархей нарече „провокативна“ външната политика на Турция по отношение на незаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и военната й интервенция в Сирия. Изслушването му продължава.

Френският кандидат за еврокомисар Тиери Бретон подчерта в началото на изслушването си пред комисиите по промишленост и вътрешен пазар в Европарламента, че е продал всички свои акции в частни компании и се е оттеглил от всички заемани досега в тях постове.

„Днес се представям пред вас без нито един дял в нито една фирма. Това означава съвсем точно, че съм продал всички акции, които притежавах, преди още да се изправя пред вас. Също така подадох оставка от всички постове, които заемах в тях. Очаквам и въпросите на тези, които смятат, че след като съм изпълнявал определени отговорности в някои предприятия, бих могъл евентуално един ден да им дам някакви привилегии. Искам да съм съвсем ясен в това отношение - такава възможност е изключена“, каза той.

Преди няколко дни стана ясно, че Бретон е продал акциите си от технологичния гигант „Атос“. 

Той е изслушван пред две комисии - промишленост и вътрешен пазар, заради обширния си ресор „Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и космос“.

Кандидатката за еврокомисар от Румъния Адина-Йоана Вълян заяви пред транспортната комисия в ЕП, че ако получи доверието ѝ, ще работи за изпълнение на климатичните цели, поставени от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Ще работя здраво за намаляване на влиянието върху околната среда, която транспортът причинява и за да гарантирам, че нашите действия помагат за допълнителното намаляване на въглеродните емисии, както и за подобряване качеството на въздуха. Всичко това трябва да се превърне в икономически успех, ако искаме гражданите да го припознаят и светът да ни последва“, каза тя.

Вълян добави, че 25 хиляди жертви годишно на пътя в ЕС е неприемлива цифра и трябва да се намали наполовина до 2030 г. 

Във вторник правната комисия не откри при нито един от тях потенциален конфликт на интереси.

До изслушването им се стигна, след като техните предшественици от Унгария и Румъния Ласло Трочани и Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси още от правната комисия и не бяха допуснати до изслушване от ресорните, а французойката Силви Гулар бе отхвърлена след повторно изслушване от комисиите по промишленост и вътрешен пазар.

Репортаж на Ангелина Пискова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна