Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай настоява частичната търговска сделка със САЩ да включва отмяна на някои тарифи

Китай и Съединените щати провеждат "задълбочени" дискусии относно "първата фаза" на търговското споразумение, като отмяната на някои от съществуващите тарифи е важно условие за постигане на сделка, заяви в четвъртък Китайското министерство на търговията, предаде Ройтерс.

Степента на отмяна на тарифите би трябвало изцяло да отразява важността на "първата фаза" от търговското споразумение, посочи на редовен брифинг говорителят на министерството Гао Фън.

"Китай многократно подчертава, че търговската война започна с въвеждането на допълнителни тарифи и тя трябва да завърши с отмяната на тези тарифи", подчерта той.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че двете страни са близо до постигане на търговска сделка, но без да предложи повече подробности относно хода на преговорите, като в същото време той заплаши, че ще повиши тарифите за китайските стоки "по-същество", ако няма сделка. Заплахата на Тръмп вероятно касае предварително обявените нови митнически тарифи от 15% за вноса на редица китайски потребителски стоки за около 156 млрд. долара, които трябва да влязат в сила на 15-ти декември.

Седмица по-рано пък съветниците от Белия дом отбелязаха, че планираните за 15-и декември нови тарифи вероятно ще бъдат отменени, ако бъде постигната "първа фаза" от двустранната търговска сделка.

"Ако двете страни постигнат "първа фаза" от сделката,  степента на отмяна на тарифата трябва изцяло да отразява важността на тази "първа фаза", като важността би трябвало да се оценява съвместно и от двете страни. Сега и двете страни водят задълбочени дискусии по този въпрос", посочи Гао Фън.

Редица анализатори и икономисти очакват, че ако временната сделка бъде финализирана и подписана, тя би трябвало да включва ангажимент от страна на САЩ са отмяна на планираните за 15-и декември нови тарифи.

Според източници на Ройтерс обаче, китайските преговарящи искат САЩ да свали и влезлите в сила от 1-ви септември 15 процентни мита върху вноса на китайски стоки за около 125 млрд. долара. Китайските преговарящи също така желаят известно облекчение на наложените преди около година мита от 25% за китайски внос на стойност 250 млрд. долара.

През миналата седмица Гао Фън каза, че и двете страни трябва едновременно да отменят някои тарифи за двустранния внос на стоки, за да бъде окончателно договорена "първата фаза" от едно по-всеобхватно търговско споразумение.

На днешния редовен брифинг говорителят на министерството на търговия посочи, че "отмяната на тарифите е в интерес на производителите и на потребителите не само в Китай и САЩ, но и в цял свят".

Междувременно източници на "Уолстрийт джърнъл", запознати с хода на преговорите, съобщиха, че те отново "са ударили на камък", този път по въпроса за закупуването на американски селскостопански продукти от страна на Китай. Според тях Пекин се стреми да избегне едностранна сделка (да има отстъпки само от китайска страна) и в същото време да разполага с изход, ако търговското напрежение започне отново да нараства.

"Винаги можем да спрем покупките на американски селскостопански стоки, ако нещата отново се влошат", предупреди пред "Уолстрийт джърнъл" пекински официален служител.

Според същата информация, Китай търси да избегне и силен механизъм за принудително изпълнение на постигнатите договорености в частичната търговска сделка, както и принудително съкращаване на трансфер на технологии за чуждестранните компании, които искат да правят бизнес в азиатска държава, заяви източник,  запознат с преговорите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени