Eмисия новини
от 21.00 часа

Икономическата комисия в НС одобри измененията в Закона за туризма

Снимка: Радио Пловдив

Парламентарната комисия по икономическа политика гласува Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, внесен от Министерския съвет.

Между двете четения на закона ще се прецизират текстовете по отношение на определенията, свързани с критериите за националните и продуктовите сдружения, както и понятието "ски учител" и "ски училище". В това време е най-важно да се обсъди и минималният праг по задължителната застраховка "Отговорност на туроператора", каза министър Николина Ангелкова.

Тя съобщи, че от 3500 вписани туроператори и туристически агенции в Националния туристически регистър над 1800 са с минималната застраховка от 25 000 лева, която не би покрила претенциите на ползвателите:

“Затова е важно също да се помисли като критерий да се обмисли възможност, свързана с оборота на съответните туроператори и туристически агенти, пак казвам, с оглед максимално гарантиране на правата на потребителите“.

Ще бъде обсъдено и предложението на Националния борд по туризъм за създаване на Комисия по дигитална трансформация в туризма, което е основателно с оглед на световните тенденции в сектора, каза още министър Ангелкова:

Браншът изрази резерви по административно-наказателните разпоредби, които, според негови представители, в определени случаи надхвърлят размера на вредите, които биха били нанесени от някои дребни нарушения на изискванията на закона.

С промените в Закона за туризма се цели прецизиране и усъвършенстване на нормативната уредба в сектора.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от