Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраниха 1 кг тумор от мозъка на пациент с уникална операция в София

3
Пациентът преди операцията и рентгенова снимка на тумора му.
Снимка: УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Пациент с мозъчен тумор над един килограм беше спасен след уникална операция, продължила цял ден, от мултидисциплинарен екип на Университетска болница „Свети Иван Рилски“ в София.

41-годишният Божидар Етрополски от Самоков е спасен от екипа лекари - неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенологът доц. Станимир Сираков, началникът на образната диагностика д-р Марин Пенков и анестезиологът д-р Любомир Падарски.

В Белгия подобна операция му е била отказана заради рискове.

Д-р Найденов и д-р Пенков посочват:

„Този човек дойде при нас в състояние, което е несъвместимо с живота и в рамките на броени седмици, може месец-два, щеше да загине. Факт е, че такива случаи до момента не сме виждали“. 

„Този толкова голям менингиом – доброкачествен тумор, просто смазваше мозъка. Той не е оставен извън медицинско наблюдение, но по време на това медицинско наблюдение всъщност е пропуснато нещо като болест, която в буквалния и в преносния смисъл е изписана на челото му. Това не е допустимо да се случва в страна членка на ЕС през XXI век“. 

„Предизвикателството беше огромно, нямаше откъде да почерпим опит. Сам човек, ако се опита да лекува това нещо, е за никъде“.

В света се знае за два случая на пациенти с такива големи тумори и двата случая в Индия - тумори около 1800 грама.

Операцията е продължила близо 12 часа. Въпреки че болестта е в напреднал стадий и при огромни рисковете от кръвозагуба, тя е била успешна заради мултидисциплинарния екип и приложения нов подход, който ограничава кръвозагубата.

Пациентът ще се възстановява дълго, но вече прави рехабилитация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна