Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години организиран алпинизъм в България

90 години организиран алпинизъм
Снимка: БФКА

На 19 ноевмри се навършват 90 години от началото на организирания алпинизъм в България. На тази дата през 1929 г. се учредява Българският планински клуб - първата организация на алпинистите у нас. 

Довечера, от 18:30 в сградата на БЧК федерацията по катерене и алпинизъм ще отбележи събитието. 

По този повод събрахме гласовете на 19 наши алпинисти и катерачи, с които сме ви срещали в ефира на "Хоризонт" през последните две години: 

Николай Петков и Дойчин Боянов - двама от най-опитните ни алпинисти, споделят преди потеглянето си за Пакистан това лято, че "алпинизмът е откривателство". Заедно с Венцислав Костов те изкачиха техничния петхилядник Найсер Брак в слабопосещаваната долина Чаракуза. Експедицията беше посветена именно на 90-ата годишнина. Алпинистите ни бяха изпратени от Елисавета Първанова от фередацията, която сподели мнение, че чистият алпинизъм "тепърва ще израства". 

Според Петко Тотев, председател на федерацията, "има известно отстъпление в алпинизма по принцип, и в световен мащаб - от неговата масовост, която беше през 70-те и 80-те години, към поставяне на много високи цели от малък елит катерачи". Тотев казва това в интервю по повод годишнината от най-мащабната българска експедиция - "Еверест '84". Тази година отбелязахме 35 години, откакто Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това без допълнителен кислород и по най-трудния маршрут - Западният гребен, т.нар. Жесток път. Още четирима българи стигат върха в рамките на експедицията - Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков. Петков и Досков правят за първи път в историята цялостен траверс на Еверест, наречен по-късно “Българския траверс”, като се изкачват от запад и слизат от юг. А изкачването по Жестокия път няма повторение вече 35 години. 

В интервю за "Хоризонт" Кирил Досков, който от години живее в чужбина, отбелязва, че България се развива доста добре в скалното и състезателното катерене, "това е един от спортовете, който се развива на здрава основа".

19-годишният Петър Иванов миналата година стана първият български катерач, участвал в Олимпийски игри (6-о място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес) разказва, че в България се е оформила "една малка катерачна общност от силни и мотивирани младежи", които са успели да наваксат изоставането спрямо големите европейски отбори. Неговият треньор Васил Киров (който, заедно със Станимир Желязков, тренира националния ни младежки отбор) отбелязва, че "вече сме фактор в световното катерене". 
И докато Петър Иванов насочи усилия към своето образование, другите млади надежди записаха нови запомнящи се успехи:

14-годишната Алекс Тоткова се завърна тази година с бронзов медал в "трудността" и със сребърен в комбинираната дисциплина от Световното първенство за младежи в Арко, Италия. Пловдивската ученичка пътува 2 пъти седмично до София, за да се подготвя в НСА с треньора си Ивайло Радков-Фазата. Петра Барова, Слав Киров и Боян Киров са сред другите постоянни медалисти от различни състезания у нас и в чужбина. 

Към високите цели обаче трябва да се върви стъпка по стъпка, казва Григор Вътев. Той, Валентино Смиленов и Костадин Узунов се подготвят в момента за експедиция до Гренландия. Целта им е да направят технични изкачвания по отвесните гранитни стени на гренландските бастиони, както и премиерен маршрут. Защото за истинско постижение в алпинизма се счита стигането до върха по труден и неотъпкан път, когато се пребориш сам, без шерпи и други екстри на височинния туризъм.

В записа можете да чуете още: ски-алпинистите-ветерани Петър Гевренов и Николай Грънчаров, най-добрата ни съсетзателка в леденото катерене Радка Петкова, която тази година се завърна на състезателната сцена след дълго майчинство и стана 13-а на Световното първенство в Русия в дисциплината "трудност", както и катерача Младен Данков, за когото алпинизмът е нещо "много красиво, приключение, не просто спорт, а начин на живот".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна