Eмисия новини
от 01.00 часа

БЛС иска повишаване на цените на медицинските дейности

БЛС настоява средствата, с които се повишава бюджета на НЗОК за 2020 година, да се използват изцяло за повишаване на цените на медицинските дейности. Другото ни искане е да се предвидят 18 милиона лева допълнително за направленията, които не са достатъчно добре оценени в бъдещия бюджет – това са първичната и специализираната доболнична помощ, а също и изследавнията в доболничната помощ, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Иван Маджаров, председател на БЛС.

Финансовата рамка на НЗОК, която е приета на първо чете от НС, е в размер на 4 милиарда и 700 милиона лева – с 395 милиона лева повече от миналата година.

Той каза още, че съсловната организация ще настоява да се увеличат цените на клиничните пътеки в НРД-2020. Преговорите са в ход, а от БЛС смятат, че това може да се случи със запазването на броя на хоспитализациите за следващата година.

Според нас има възможност хоспитализациите да се намалят, защото тази година показа, че не могат да бъдат изпълнени всички. Бяха предвидени около 2 милиона и 200 хиляди хоспитализации, а се оказа, че могат да бъдат изпълнени само 2 милиона, обясни още доктор Маджаров.

Той коментира още и предложението на БЛС за въвеждане на такса от 1 лев за децата преглед. От съсловната организация смятат, че тя може да бъде поета от държавата.

Така както държавата отделя 10 милиона лева годишно и се заплащат с тях таксата на пенсионерите, така да се предвидена същата сума и за децата, коментира още доктор Маджаров.


Цялото интервю с доктор Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от