Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия, Канада и Белгия с победи за Купа "Дейвис" в Мадрид

Поспишил и Шаповалов (в червено) спечелиха на единично, но загубиха двойките срещу Беретини и Фонини.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Русия, Канада и Белгия записаха победи в първия ден на дебютното издание на новия формат на Купа "Дейвис". Отборната надпревара, която включва 18 тима и ще се проведе с групова фаза и елиминации, започна вчера в комплекса "Каха Махика" в Мадрид и ще продължи до неделя.

В група "В" Русия затвърди амбициите си да бъде сред фаворитите за титлата, след като победи миналогодишните шампиони от Хърватия с 3-0. На сингъл Андрей Рубльов се наложи над Борна Гойо с 6:3, 6:3, а след това Карен Хачанов обърна Борна Чорич до 6:7(4), 6:4, 6:4, за да осигури успеха на своя тим. В срещата на двойки Рубльов и Хачанов обединиха сили, за да се наложат на Никола Мектич и Иван Додиг със 7:6(3), 6:4.
Днес Русия се изправя срещу Испания от 19:00 часа наше време и може да си осигури място на четвъртфиналите с нов успех.

В група "F" Канада стигна до изненадващ успех над Италия с 2-1, благодарение на две победи на сингъл. В първия мач 150-ият в света Вашек Поспишил победи Фабио Фонини със 7:6(5), 7:5, след което Денис Шаповалов надви световния номер 8 Матео Беретини със 7:6(5), 6:7(3), 7:6(5).
В мача на двойки на корта излязоха същите четирима тенисисти, като Фонини и Беретини се наложиха с 6:2, 3:6, 6:3.

Днес "кленовите листа" ще имат възможността да си подпечатат място на четвъртфиналите в мач със САЩ.

В група "D" Белгия спечели ключовите два мача на сингъл срещу Колумбия, за да си осигури победата с 2-1, преди да се стигне до срещата на двойки, където водачите в световната ранглиста Роберт Фара и Хуан-Себастиан Кабал постигнаха победа в три сета над Йоран Флиген и Сандер Жил.
В откриващия мач ветеранът Стив Дарси победи Сантяго Хиралдо с 6:3, 6:2, а след това първата ракета на белгийците Давид Гофен постигна обрат срещу Даниел Елахи Галан за 3:6, 6:3, 6:3.
Днес Колумбия трябва да търси успех над Австралия, за да запази шансове да продължи към фазата на елиминациите.

В ранните мачове днес, от 12:00 часа наше време, двубоите са: Аржентина - Чили, Франция - Япония и Казахстан - Холандия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна