Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд във Велико Търново потвърди решението на ОИК Горна Оряховица за избора на общински съветници

Съдът потвърди и избора на кмет на село Лесичери

| обновено на 19.11.19 в 16:56
Сградата на Административния съд във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Административният съд във Велико Търново потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица за избора на общински съветници. Делото за касиране беше по жалба на местната коалиция „БСП, АБВ, Движение 21“ за опорочен изборен процес заради големия брой недействителни бюлетини.

Два дена съдът брои близо 4000 недействителни бюлетини от 55 градски секции в Горна Оряховица и установи 48 неправилно отчетени бюлетини. Съдията по делото Ивелина Янева посочва в решението си, че тези бюлетини не променят избирателната квота от 431 гласа за съветническо място и не повлияват разпределението на мандатите между политическите партии, нито променят пренареждането на преференциите за избраните общински съветници според решението на Общинската избирателна комисия.

Осем политически формации са представени в Общинския съвет в Горна Оряховица. 12 места има ГЕРБ, а жалбоподателите от „БСП, АБВ, Движение 21“ запазват деветте си мандата.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Съдът потвърди и избора на кмет на село Лесичери

Административният съд във Велико Търново потвърди и избора на кмет на село Лесичери, община Павликени, и прекрати делото за избора на кмет на село Леденик, община Велико Търново.

Три политически партии и една коалиция обжалваха избора на кмет за село Леденик. На първи тур - с петима кандидати, изборите спечели Антон Кръстев от „Демократична България“. След разпита на свидетели за опорочен изборен процес и преглед на бюлетините, както и след приемане на съдебно-статистическата експертиза общата жалба беше оттеглена и делото прекратено.

Съдът потвърди избора за кмет на село Лесичери. В павликенското село на първи тур спечели Димитър Митрев, кандидат на БСП. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

12 са изборните дела в област Велико Търново.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна