Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта задържа бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галиция

| обновено на 20.11.19 в 11:05
Бизнесменът Йорген Фенек при откриване на казино в Малта през 2014 г.
Снимка: Ройтерс

Малтийската полиция е задържала днес един от най-известните бизнесмени в страната във връзка с разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде Ройтерс.

Йорген Фенек е задържан на яхтата си в край Малта, съобщиха два източника, близки до разследването.

Арестът идва, след като вчера правителството обяви, че ще предложи помилване на предполагаемия посредник в убийството на Галиция, ако той посочи поръчителя на убийството. 

53-годишната Галиция бе убита преди повече от 2 години с бомба, заложена под автомобила ѝ.

Фенек бе задържан, след като луксозната му яхта „Джио“ отплава рано сутринта от пристанището Портомасо, на 8 км от столицата Валета. Полицията бързо се качила на борда и върнала плавателния съд обратно.

Фенек е директор и съсобственик на бизнес група, която през 2013 г. спечели голяма енергийна концесия от Малта за изграждане на топлоцентрала на газ на средиземноморския остров.

През февруари 2017 г., 8 месеца преди да бъде убита, Каруана Галиция пише в блога си за мистериозна компания в Дубай, наречена "17 черно", като посочва, че тя е свързана с политици в Малта. Тя не успява да открие кой е собственик на компанията. По-късно разследване на Ройтерс идентифицира Фенек като собственик.

За "17 черно" се твърди, че тайно е давала пари на началника на канцеларията на малтийския премиер Кийт Скембри и министъра на туризма Конрад Мици. Няма данни двамата представители на правителството да са замесени в случая, каза премиерът Джоузеф Мускат и допълни:

"Единственият аргумент, който имам е фактът, че на тези институции им бяха дадени ресурси, за да извършат тази операция, мащабна операция, да направят така, че никой да не бяга от страната. Това показва волята на правителството да не остави нито един камък необърнат".

Според имейл от декември 2015 г., открит от малтийските финансови регулатори, тайни компании в Панама, притежавани от тогавашния енергиен министър Конрад Мици и Кийт Скембри, шеф на кабинета на правителството, трябвало да получат преводи от "17 черно" за услуги, които не се посочват.

В имейла се отбелязва, че панамските компании очаквали плащане до 2 млн. долара в рамките на година от "17 черно". В текста не се споменава газоцентрала и няма доказателства за направени плащания.

Скембри и Мици заявили пред Ройтерс през октомври миналата година, че не знаят да има връзка между "17 черно" и Фенек, както и за план за получаване на плащания, свързан с Фенек или енергийния проект.

Фенек също отрече да е имал планове да плаща на политици, лица или организации, свързани с тях.

По случая с Галиция са арестувани още трима души - братята Алфред и Джордж Деджорджо и приятелят им Винсен Мускат, които са обвинени, че са задействали колата-бомба убила журналистката. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени